-
Drganie przy ruszaniu
Witam
Mam taki problem: podczas ruszania z miejsca strasznie trzęsie silnikiem. Nie ma znaczenia czy silnik zimny czy ciepły. Szarpanie jest tak silne, że aż tłuką wahacze (które też są do wymiany). Zjawisko występuje na pierwszym biegu i czasem na dwójce przy niskich obrotach.
Moja Bella to AR166 2,4 jtd, 2002r.
Co to może być?
Sprzęgło? Koło dwumasowe? Poduszki pod silnikiem? A może jeszcze inna cholera?
Proszę o pomoc
-
tak jak napisałeś, sprzęgło, dwumas lub poduszki. Otwórz maskę i ręką spróbuj potrząść silnikiem, zobaczysz wtedy czy poduszki nie są przypadkiem zbyt miękkie. Jest jeszcze taka mozliwość że silnik przy niskich obrotach nie pracuje równo i wpada w jakieś drgania ale raczej bym nie obstawiał takiej możliwości.
-
Dzięki za podjęcie tematu.
Czy można odrazu wykluczyć którąś ewentualność?
Słyszałem, że przy padniętym kole dwumasowym trzęsie nawet na luzie (prawda?). Przy sprzęgle powinno się dać odczuć albo zapach palonego albo słabsze przyspieszenie (tak słyszałem).
Próbowałem szarpnąć silnikiem tak jak radziłeś i nie wydaje mi się żeby jakoś nadmiernie "latał"
Podpowiedzcie jakieś możliwości.
Dzięki
-
U mnie było to samo. Na 99% poduszka pod silnikiem. Najczęściej pada tylna. Koszt ok 300zł. Radzę ci się tym zająć bo ja to olałem i przez te drgania rozpadła mi się rolka od rozrządu więc 300 poduszka i 1000 za rozrząd. Pozdro
PS. Silnik waży pewnie z 500kg więc ręką to sobie możesz...