-
sprężynka - AR 156
Witam.
Ostatnio podczas jazdy pękła mi jakaś sprężynka i spadła dosłownie na buta!
Zlokalizowałem jej miejsce - znajduje się ona nad pedałem sprzęgła, jednak dokładnie wiem w którym miejscu, bo prostu pękła na pół. Jest ona długości około 10cm, a średnicę ma około 1,5cm i jest dosyć twarda, a za mocowana była na jakimś bolcu/trzpieniu.
Chciałbym wiedzieć do czego służy i czy jazda bez niej jest możliwa i czy nie grozi to jakimiś skutkami ubocznymi dla samochodu. Dodam, że stało się to kilka dni temu, od tego czasu jeżdżę bez niej, ale wszystko wydaje się być w porządku, no chyba, że skutki będą widoczne za jakiś czas...
Proszę o pomoc.
-
a zerknij nad pedal sprzegla. Czy nad nim jest sprezynka - jesli nie, to zapewne ona. Trzyma pedal w odpowiedniej pozycji.
-
No to właśnie ta sprężynka. Mam już nową, tzn. bardzo podobną, ale troszkę słabszą. Pytanie tylko jak ją zamontować? Nie bardzo wiem o co ma się opierać, zaglądałem wczoraj pod pedał sprzęgła, ale kurcze nie wiem... - ale spoko - dowiem się.
Bardziej zastanawia mnie to czy żeby ją wymienić muszę demontować pedał sprzęgła, czy może jeszcze jakieś inne elementy?
Ktoś poradzi??
-
-
Dzięki - rozjaśniło mi to sprawę. Wiedziałem, że mogę na Was liczyć...