-
kopci na niebiesko
Witam wszystkich alfaholików
Moją przygodę z alfką dopiero zaczynam, dlatego proszę Was pomoc i kilka porad.
Alfa jest w mojej rodzinie od roku ,ale dopiero teraz ja ją przejmuje(do tej pory też był włoch-Tipo).
Tak jak pisałem w innym temacie już wiem że do zrobienia jest:
wariator
świeczki i jeszcze parę innych dupereli
Ale :!: :!: :!: teraz zauważyłem że przy dodawaniu gazu mocno kopci na niebiesko co mnie bardzo zaniepokoiło (to że bierze olej to jedno-zresztą jak każdy włoch) ale takie kopcenie nie jest normalne
co o tym sądzicie :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
-
czy przyczyna tego kopcenia moze byc przegrzanie silnika
coś mi ojciec napomknął że chłodzenie silnika się nie włączyło i się nagrzał porządnie.
jeżeli to wpływa na kopcenie to co jest do wymiany :?: :?: :?:
-
jesli silnik byl przegrzany to pierscienie sa jak druty :shock:
-
nie chce nikogo straszyc ale dostalem jedna rade jak auto po odpaleniu kopci na niebiesko i smierdzi karbidem to nie zaleca sie kupna takiego samochodu ale jak to dkladnie z tym jest to nie wiem
-
bierze olej-przedostaje sie do komory spalania-jesli koppci po odpaleniu z dluzszego postoju np nocy to do roboty jest glowica-uszczelniacze czy cos takiego a jesli kopci caly czas niezaleznie od nagrzania silnika powyzej jakichs obrotow to zycze cierpliwosci w trakcie remontu silniczka :lol: a tak powaznie to nie od razu remont musi byc moze wystarczy pierscienie i glowice zrobic :idea: takie moje sugestie tylko
-
optymistyczny wariant: pierścienie
pesymistyczny: kapitalka silnika
-
-
a powiedzcie mi czy to wszystko co alfce dolega są wstanie wykryć chłopaki w ASO, czy są jakieś rzeczy, które na 100% nie wyjdą za podpięciem pod kompa :?: :?: :?:
-
ja cie nie będe straszył bo wymiana pierscieni i uszczelniaczy razem z uszczelkami to jak kapitalka moze ci uszczelka poszła ale to wszystko sie dowiez jak rozbierzesz a na komie pewnie ci wykryje sonde lambda bo fałszywe dane bedzie podawała
powodzenia i pozdrowienia :)
-
KOLEGO JAK PRZEGRZANY BYL MOTOR TO WINNE ZA DYMIENIE SA pierscienie KTORE ROZHARTOWALY sie i tyle.