-
Pasek wieloklinowy
Witam pojawił się problem w mej alfinie mianowicie przy deszczowej pogodzie lub wilgotnej popiskuje mi coś zdaje się przy kole alternatora w suche dni problemu nie ma. Zastanawiam się co może być przyczyną i czy warto wymienić tylko pasek czy cały zestaw czyli pasek rolki i koło pasowe. Jeśli macie namiary na cały zestaw to prosiłbym o link. W ogóle co myślicie o tej dolegliwości? Jeśli trzeba mogę nagrać i wrzucić jak to ćwierka (piszczy) i w którym miejscu mniej więcej bo się nie da dokładnie określić miejsca wydobywających się odgłosów. Z góry dzięki za uwagi i pomoc.
-
ja też miałem takie 'ćwierkanie' i przyczyną była rolka stała (prowadząca) paska wieloklinowego (zużyte łożysko) , a i tak wymieniłem cały komplet , czyli : pasek wieloklinowy , napinacz automatyczny i rolkę stałą , i cisza ...(w sumie stary oryginalny pasek nie miał pęknięć , napinacz automatyczny też wydawał się dobry) , jeździłem z tym jakiś rok - ale już wtedy wiedziałem co to powoduje ;
przyczyną 'ćwierkania' może być :
-łożysko alternatora
-rolka stała lub automatyczny napinacz paska wieloklinowego
- lub też padająca pompa wody
najlepiej zdejmij prawe koło , odkręć osłonę i obadaj sprawę ; ja psiknąłem smarem w sprayu w łożysko rolki paska i napinacz automatyczny , i tak się dowiedziałem co to powoduje ;
u mnie oryginały na pierwszy montaż są takie:
napinacz stały - SKF
napinacz automatyczny - DAYCO
pasek - DAYCO
koło pasowe dwumasowe - DAYCO
polecam na allegro : autosklep24 lub tanifiat
-
sedici ogromne dzięki za soczystą wypowiedź podziękował :)
-
Byłem wczoraj na diagnostyce i co się okazało łożysko alternatora na wymarciu a co gorsza sam altek prawdopodobnie do regeneracji ponieważ wytłumienie te filcowe zostało pożarte w pewnym stopniu przez alternator.
-
czyli jednak ten gorszy wariant