-
Która marka wachacza
Witam panowie! Prosze o radę w sprawie wyboru producenta wchaczy.Dzisiaj byłem w sklepie motoryzacyjnym i gość wymienił mi tyle tego i w takim rozrzucie cenowym że na końcu wyszedłem bez niczego....Zaczął od Fast-115 zł;SS -140 zł;FRA 145 zł... a dalej to już Delphi,TRW itd w cenach od 220 w zwyż... Są to ceny za wachacz górny przedni.Może ktoś używał już kilku i ma porównanie które sie najlepiej sprawdzają na naszych drogach...??
-
Najlepsze oczywiście są oryginały (ale drogie). Zdaje się, że dostarczał je TRW. W miarę dobrą opinię maja VEMA. Reszta to raczej szmelc (podkreślam "raczej").
Zwróć uwagę na to,że nie każdy wahacz do 166 (chodzi o wahacze dolne) będzie dobry do 2.4jtd. Są niewielkie, ale jednak istotne różnice dla poszczególnych wersji silnikowych. Sprawdź w eperze. Powodzenia
-
ja też śmigam na vema i narazie ok
-
Skoro jest to wahacz górny, to raczej bym się nie zastanawiał: u siebie montowałem oryginały po 220zł/szt.
Przy tych cenach, co podałeś, nie opłaca się kupować zamiennika, który z reguły "pociągnie" max połowę tego co oryginał.
Oczywiście jeżeli TRW robił te wahacze na pierwszy montaż (tego nie wiem), to traktujemy je jak oryginały...
Pozdrawiam,
~tomaz
-
Na allegro zapytaj o części użytkownika "tanifiat" - jak kupowałem od niego wahacze górne TRW (pierwszy montaż) do 166 2.4 JTD to "wołał" po 160 zł.
Przy większych zakupach (> 1000 zł) jest w stanie zejść jeszcze z ceny i na dodatek prześle Tobie za darmo (nawet za pobraniem..).
-
nie bał bym się zamienników bo przecież żaden producent samochodów nie produkuje czesci zawieszenia sam - to zawsze robią inne firmy a który producent to "orginał" tego nie wie nikt.Niedawno wymieniałem wahacz dolny z przodu (lewa strona) i kupiłem SRL za 250zł z drugiej strony autka skończyło sie na wymianie tylko tulei za 55zł(teknorot) w poprzednim autku miałem też do czynienia z tymi producentami i nie narzekałem.
-
po raz pierwszy kupiłem zestaw tulejek do górnych wahaczy na allegro po chyba 70 zł. za komplet wytrzymały 4-5 miesięcy, potem kupiłem na jesieni oryginały TRW po 200zł. za sztukę, dolne mam jakieś zamienniki po 178 zł. też z allegro wymieniałem w tym samym czasie co górę i narazie robią, choć coś czuję na kierownicy jakieś luzy i uciekanie kół, przy zmianie opon na lato będę robił diagnozę zawieszenia więc wszystko wyjedzie na jaw
-
Kolega Iwok mówił o różnicach w wahaczach dolnych w poszcególnych wersjach silnikowych-gość z hurtowni zaglądał do katalogu i mówił że żadnej różnicy nie ma i że jest tylko jeden rodzaj wahacza dolnego-mam nadzieję że tak faktycznie jest bo jutro kupuję cały komplet na przód...Może były jakieś różnice w modelach po 2000 roku moja jest z 99 a wiem że po 2000 były jakieś modernizacje zawieszenia...???
-
Wg eperu są co najmniej dwa rodzaje wahaczy dolnych (w zależności od silnika), np prawe wahacze mają oznaczenie 60665805 albo 60695896. Trzeba uważać.
-
Już piszę numery i jutro (znaczy.... dzisiaj)gościa zaskoczę ...Dzięki wielkie!!