musze zmienic olej w skrzyni mam kanal tylko chce aby ktos dal mi jakies fotki gdzie sie sprawdza jego stan spuszcza sie go i nalewa nowy najlepiej fotki od skrzyni takiej jaka mam
z gory dziekuje za foty
Printable View
musze zmienic olej w skrzyni mam kanal tylko chce aby ktos dal mi jakies fotki gdzie sie sprawdza jego stan spuszcza sie go i nalewa nowy najlepiej fotki od skrzyni takiej jaka mam
z gory dziekuje za foty
Podjedż do warsztatu i tam wymień olej Bo jak czytam o Twoich problemach to lepiej się sam do tego nie zabieraj bo wlejesz olej nie tam gdzie trzeba :wink: Nie jest to kosztowna usługa
wielkie dzieki ;/
ja chce sam to zrobic jak ktos moze prosil bym o fotki
No jak już chcesz lub musisz sam to masz fotki (tu na przykładzie silnika boxer Alfy 33)
Robisz to na rozgrzanym silniku.
-Na początek wyjmujesz ten dziwny korek z napisem Olio który nie wiadomo od czego jest :wink: (fot1)
-następnie wyjmujesz bagnet oleju (tak na przyszłość bo też o to pytałeś -to na tym patyczku sprawdza się stan/poziom oleju) (fot2)
-pózniej wchodzisz do kanału, odkręcasz korek spustowy w misce olejowej (klucz ampułowy 12 mm)i spuszczasz stary olej. (fot 3 i 4)
-pamiętaj że przy wymianie oleju zmieniasz też filtr oleju na nowy (fot 5)
-i w końcu wlewasz nowy olej (fot 6) (trzeba wcześniej kupić) i już.
aha przed wlaniem oleju wkręć korek spustowy do miski :wink:
williamdrake,
Jak bys nie zauwazyl to chlopakowi chodzilo o wymiane oleju w skrzyni biegow a nie w silniku
wlasnie ale dzieki za szczre checi choc jeden co pomaga
a co do zmiany oleju w silniku to czemu zmieniac go na rozgrzanym s
A faktycznie. Wybaczcie to pewnie dlatego, że wczorajszy jestem jeszcze :PCytat:
Napisał Szef
Z wymianą w skrzyni minimalnie więcej pracy.
-Korek spustowy (fot1)
-wlew oleju do skrzyni (fot 2 i 3)
-wkładasz wężyk do otworu wlewowego (fot 4)
i wlewasz lejkiem ,około 2 i pół litra oleju (80W/90- fot 5)
medziu-damian,
bo wtedy jest rzadszy i lepiej splywa
Co do wymiany w skrzyni to najpierw zlokalizuj ja pod autem :)
POzniej przypatrz sie dobrze i znajdz na niej dwa korki MOze to byc imbus lub "motylek"
Ten wyzszy bedzie sluzyl do sprawdzania poziomu oleju ( gdy go odkrecisz wsun tam delikatnie palec olej powinien byc wyczuwalny na gwincie ) ten na spodzie do jego spuszczania
Niestety bardziej ci nie pomoge bo nigdy nie widzialem boxera :oops: