-
Problem z Panewkami
Witam. Posiadam AR 146 Boxer 1.4. Problem polega na tym ze obróciła mi się panewka na wale i po obróceniu było ujechane jakieś 10km. Auto stanęło i nie chciało dalej jechać. Interesuje mnie jaki jest koszt naprawiania tego silnika i co trzeba było wymienić?
-
Do tego potrzebne jest rozebranie silnika i ocena wału czy bedzie mozna go reanimować
-
lepiej znajdz sobie inny silnik wal na pewno jest porysowany a koszty remontu boxera sa dosyc spore
-
A jeśli da się ten wał jeszcze naprawić.
---------- Post dodany o godzinie 13:29 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 13:24 ----------
Może orientujecie się jaka jest cena szlifu tego wału?
-
szlif walu chyba jakies 200 albo 300pln ale na allegro jest silnik na czesci i wal tam jest za 100 chyba, jak robilem remont u siebie to zaplacilem 2000pln, a po 5 tys km znowu mi panewke obrocilo, takze radze inny silnik
-
To może jednak rzeczywiście inny silnik włożę. Od jakich typów aut będzie pasował??
-
Alfowskie boxerki - po prostu.
-
Obojętnie od jakiego modelu?
-
Szukaj takiego samego silnika od Alfy 145/146 lub o pojemności 1.6 jest wszystko to samo ale najpierw sprawdz stan tego co masz silnika
-
Kolega Andrzej ma rację - sprawdź dokładnie na czym stoisz. Co do ewentualnego szlifu z tego co słyszałem czopy w wałach korbowych w boxerach były azotowane. Jeśli to prawda to szanse na reanimację takich wałów są bardzo niewielkie, gdyż powstająca po azotowaniu twarda warstewka powlekająca powierzchnię jest bardzo cienka i może wynosić ok. 0,1 mm. Tak czy inaczej informuj nas o postępach ;)