-
Wymiana szyby POMOC
Witam, kilka dni temu moja Alfa została bezczelnie okradziona ( wybita szyba, skradzione radio, nawigacja). Nie posiadam ubezpieczenia AC więc chciałbym wymienić szybę we własnym zakresie, stad pytanie do was.
Czy ktoś może mi powiedzieć,pokazać jak wymienić szybę boczną pasażera?
-
Zapewne trzeba wyciągnąć cały boczek, poodkręcać wszystko co możliwe, pousuwać przeszkody na drodze do szyby i wtedy ją wymienić.
Co do samej wymiany to nie powinna być wcale trudna, dobra latareczka i zobaczysz co trza i jakim kluczem odkręcić by wyjąć starą a potem włożyć nową.
Szybkę pewnie wsadza się jak w większości samochodów, od "góry" przez szczelinę.
-
Witam, miałem ostatnio ten sam problem :/
Wymiana siłownika elektrycznej szyby w tylnych drzwiach (za kierowcą) 156 SW myślę, że to powinno Ci trochę pomóc przy demontażu. Później ściągasz uszczelkę od wnętrza auta tą krótka od dołu i później tą długa przez cały rant szyby. Następnie sprzątasz szkło z wewnątrz drzwi, chyba, że jesteś fanem brzdęków;P i wkładasz szybę od góry, tylko ważne żeby znalazła się od strony lusterka w szczelinie uszczelki!
Możesz mieć problem z plastikiem na prowadnicy, bo po włamaniu mój pęk w pół. Przy włamaniu uszkodzili mi tą długa uszczelkę i teraz podczas jazdy aż hula wiatr.
Powodzenia w montażu :)