-
Klima problem 2.4 jtd
witajcie alfisci mam mały problem z klima,mianowicie od kilku dni niedziała mi klima,nie załącza sie nie słychać jej.zawsze jak sie ja właczała była słychac ze obroty inne i ze chodzi wentylator głosniej a teraz cisza.wyjmowałem akumulator i niewiem czy przez to tez niedziała moze sie cos porobiło.
macie jakies pomysły co to moze byc i gdzie szukac przyczyny.pozdro :agree:
-
Czyli nie włącza się sprężarka.
Najbardziej prawdopodobna przyczyna to brak lub zbyt mała ilośc czynnika w instalacji.
Wizyta w serwisie klimatyzacji to chyba jedyna rozsądna w tej chwili rada.
Napełnienie plus kontrola szczelności.
Pod warunkiem, że czynniki zawierał kontrast.
Wszystko przy załozeniu, że wentylator nawiewu się włącza.
-
jak masz kabelek to fiatecuscan w testowaniu ma mozliwosc sprawdzania elektromagnesu na sprezarce. jak bedzie dzialac to tak jak kolega wyzej pisze - za malo czynnika lub uwalony czujnik temperatury bo ponizej XX stopni sie klima tez nie zalacza.
-
Klima w tamtym roku była nabijana i jeszcze w zimie sprawdzałem to działała,ale chyba sie cos porobiło z elektryka bo i navi jak by niedziałała.dwa razy wyjmowałem akumulator i to jak by od tamtej pory sie to dzieje, a moze jest jakis sposób na reset komputera.Jeszcze koledzy powiedzcie ktore bezpepieczniki sa od klimy,sprawdzałem pod kierownica i jest ok.pozdrawiam:rolleyes:
-
od sprezarki bezpiecznik jest pod maską przy lewym reflektorze, w zeszłym roku mi też nie działała spręzarka a sie okazało ze to tylko jej bezpiecznik sie spalił...
-
Najgorsze ze sa dwa pudełka z bezpiecznikami kolo lewej lampy,tylko tego drugiego co jest głębiej nie idzie wyjąć i niewiem jak to zrobic macie jakes pomysły jak sie do nich dobrac?
Strasznie utrudnili wyjecie tej pokrywy z bezpiecznikami,bo ona jest pod taka blacha.no masakra jakas.pozdro i mile widziane jakies pomysly:)
-
Tam w tej drugiej są tylko przekaźniki nie ma bezpieczników. Da się to wyjąć odkęcając część obudowy filtra a poźniej na początku i końcu całego tego panelu są dwie nakrętki 10 i wysuwasz całość w kierunku przodu auta.
-
ja bym poradził i sprawdził na krótko wentylator czy da się załączyć jeśli tak i klima będzie chłodzić to znaczy że któryś z przekaźników lub bezpieczników ale który to już Ci nie pomogę. Miałem podobny problem aż w końcu oddałem do elektromechanika uczyniło mnie to 300 zł razem z napełnieniem i przeglądem klimatyzacji pozdro
-
Koleszko a jaką temperaturę zewnętrzną wyświetla Ci na ics-ie?? Mi padł czujnik temperatury i pokazuje poniżej zera i nie właczy się klima tylko jak ją ustawisz na temp. low. sprawdź pozdrawiam
-
temperaturę pokazuje normalnie,tylko własnie niezałacza sie wentylator jak to przy klimie było.jutro sprawdze na krótko wentylator, czy działa.
Ale to wszystko zaczęło się jak akumulator zacząłem wyjmować i coś sie porąbało.dziwnie ze tak nagle a tu ciepło sie robi i lipa trzeba sie gotować,teraz to bez klimy to nieda sie jechać i niewiem jak inni jezdzą tak ;);) pozdrawiam