-
Gotujący płyn chłodniczy
Witam
Mam problem po zmianie płynu w układze chłodzenia zalany płynem Kuler wymieniłem również termostat bo był zacięty w pozycji otwartej oraz pompę wody wszystkie filtry paski wariator i itp po kupnie samochodu.
Podczas jazdy płyn chłodniczy wyrzuca przez korek w zbiorniczku wyrównawczym i powietrze syczy jak z parowozu temperatura wtedy dochodzi do około 110-120 C nadmuchy wieją na zimno i gaszę samochód aby nic sie nie uszkodziło. Podejrzewam że będzie zapowietrzony układ chłodzenia lecz nie wiem gdzie są odpowietrzniki i jak go skutecznie odpowietrzyć dodam również jeszcze że do układu weszło około 5 litrów potem dolałem po tym wyrzuceniu około 1,5l płynu i wymianę w/w części przeprowadziłem w serwisie alfy.
-
A chłodnicy nie masz do wymiany?
-
chłodnica raczej nigdzie nie kapie jedynie to co zauważyłem że jest zimna na dole a wiesz może gdzie są odpowietrzniki w tym modelu ?
-
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...143a93beb.html
tu masz koreczek do odpowietrzenia. dzieki temu ze polecialem zrobic tobie foto odkrylem przyczyne ubywania plynu u mnie :). zdjecie jest zrobione od gory. stojac przodem do auta stan przy lewej lampie sie mocno wychyl na dol.
-
Oczywiście możesz sam próbować odpowietrzyć układ (jeżeli to jest przyczyną), ale jak napisałeś usługę wykonywał serwis. Ja bym nie popuścił, wzięli pieniądze i spaprali, co to za serwis?:fight:Na twoim miejscu dałbym im popalić. Zadzwoń chociaż i zapytaj co z tym tematem zrobić i jak oni to widzą.
-
Skoro chłodnica jest zimna na dole to nie ma obiegu płynu. Jesli odpowietrzenie nie przyniesie rezultatu to wymiana chłodnicy bo jest zamulona albopompa nie działa
-
dzwoniłem powiedzieli że postarają się go odpowietrzyć ale mam do serwisu 40 km a na tym dystansie mogę go zagotować bo temperatura podczas jazdy jest w okolicach 110C. Pompę wody raczej bym odrzucił jako zepsutą ponieważ jest nowa założona. Będę próbował go odpowietrzyć tylko jak to skutecznie zrobić bo mam teraz w zbiorniczku pusto dolać na zimnym silniku i potem odpalić i odkręcic ten motylek na chłodnicy i to powinno wystarczyć ?
-
Ty nawet nie napisałeś jaki masz silnik a pytania zadajesz...
-
przepraszam bardzo silnik to 1.8 T.Spark sam benzyniak bez gazu
-
przy odpowietrzaniu pokrętło od temperatury nawiewu ustaw w pozycji max. żeby odpowietrzyła się nagrzewnica