Witam Was. Mam pytanie otóż w alfie załącza się wentylator już przy 50 stopniach, potem 70, silnik nie zdąży nie nawet nagrzać. Co może być tego przyczyną? i jeszcze jedno w okolicach konsoli (3 zegary nad radiem) coś brzęczy-co to może być???
Printable View
Witam Was. Mam pytanie otóż w alfie załącza się wentylator już przy 50 stopniach, potem 70, silnik nie zdąży nie nawet nagrzać. Co może być tego przyczyną? i jeszcze jedno w okolicach konsoli (3 zegary nad radiem) coś brzęczy-co to może być???
Włączona klimatyzacja
- to brzęczenie muchy to wentylator czujnika temperatury wnetrza.
- a zakresy właczania sie wentylatora to ja bym sprawdził na komputerze, może czujnik na termostacie jest do wymiany i ECU głupieje.
To ja moze cos napisze bo podpinalem auto pod alfadiaga.
Auto podobno nierowno chodzi na cieplym... Wiec odpalilem zimne podpialem alfadiaga, wykresy temp plynu, lambde, przeplywke, czasu zaplonu... I sobie czekam. Klime od razu na off zeby mnie nie denerwowala... I tak sobie siedze, siedze plyn zlapal 50 stopni a tu wlacza sie wentyl... Pochodzil chwile i przestal. temperatura troche podrosla i znowu powtorka z rozrywki... doszedl do jakich 75 stopni i wiecej nie chcial (rzecz sie ma na postoju) Inna sprawa ze lambda na off pokazywala -0,27V ale mysle ze to temat do ogarniecia jak silnik juz bedzie w stanie zlapac temperature bo w czasie nagrzewania oscylowala juz w miare nie lapiac wartosci ujemnych, aczkolwiek odbijala sie od zera. Prz wlaczonym parametrze stanu lambdy poza wartosciami bogata - uboga wskakiwalo cos jeszcze - nie pamietam dokladnie co to byl (jakis tekst zawierajacy s.c. i gnd - moze brak uziemienia albo spiecie) ale moim zdaniem ma sie to nijak do wlaczania sie wentylatora chlodnicy przy zimnym silniku... Test I i II biegu wentyl przeszedl poprawnie. Nadmienie ze kabionowy wskaznik temperatury caly czas pokazuje wartosc minimalna ale tak bylo juz wczesniej i sprawdzalem temp wg ecu - byla poprawna oscylujac wokol 90 stopni... Tyle mojej wiedzy. Silnik w czasie mojej zabawy chodzil rowno, falowania nie bylo.
- objawy podobne do zapowietrzonej chłodnicy ale przecież nie wymieniałeś płynu.
- pompa wodna, poluzowany wirnik.
- tylko w tym przypadku zapala się lampka awarii chłodzenia.
- podczas testów zapalała Ci się ta lampka ?
Dzięki T. :) jak zwykle :).
Chłodnica była wymieniana jakiś rok, 1,5 roku temu i to nie była używana tylko nowa, płyn w chłodnicy to Prestone. Rozrząd był wymieniany 2 lata temu oprócz pompy wody, ale wtedy nie miałam takich cyrków :(. Jak silnik jest zimny to obroty są oki, falują po ok 15-20 minutach jazdy na światłach, w korku. I raczej jak jest ciepło na dworze-to jej się nasiliło.
---------- Post dodany o godzinie 15:11 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 15:08 ----------
Bubu321 mi w każdym razie żadne lampki na zegarach się nie zapalają (lampki wskazujące na awarie)
- to raczej było pytanie do T.,Cytat:
- podczas testów zapalała Ci się ta lampka ?
- bo jeśli ta lampka podczas testów nie działała to i sie nie zapali jak silnik dostanie + 130 st C.
- ta lampka jest jeszcze zapalana podczas rozruchu silnika, tak na 3 -5 sekund.
- ale wtedy to jest tylko znak że lampka nie jest spalona.
- interfejs od ECU, kanał diagnostyki przegrzania silnika testuje tylko pomiar czujników np. programem alfadiag.
Hmmm... szczerze mowiac nie zwrocilem na nia uwagi - dzialala przy wlaczaniu silnika tj przed wlaczeniem zaplonu. Potem gapilem sie jak ta lala na laptopa. Jutro postaram sie dobadac jak sie ma sprawa z lampka tj. wykonam jej test w alfadiagu. W trakacie testow tj. grzania silnika wydaje mi sie ze sie nie wlaczala - przynajmniej tego nie zauwazylem.
Ciąg dalszy testu. Auto było nagrzane. Przy włączaniu zaplonu lampka ostrzegawcza temperatury silnika włacza się na pre sek. Przy tescie lampki z alfadiaga - brak reakcji. Auto mialo 90 stopni - w czasie jazdy nagrzewa sie widac prawidlowo - na postoju nie bylo w stanie - troche to dziwne bo teraz jak mialo te 90 to w czasie postoju zlapalo nawet na chwile 98 i temp zaczela spadac - chcialem szybko spojrzec na stan wentyli ale bieg I i II mialy status inactive (moze nie zdażyłem). Faktycznie obroty na ciepłym falują co widać na wykresie i są stosunkowo wysokie. Przez chwile gdy auto miało 88C byly prawidłowe w okolicy 800 obr/min. Załączam screeny - widac na nich błąd o którym pisałem wcześniej - " S.C. to Gnd/Sensor" pojawial sie tez jakis w typie cold or open loop. Wykresy poniżej. Wskaźnik temp (ten kabinowy nie działa - pokazuje min):
http://img175.imageshack.us/img175/6899/57085464.th.jpg
http://img299.imageshack.us/img299/6999/77061850.th.jpg
Taka mała sugestia ode mnie, sprawdzić presostat klimatyzacji, nawet gdy klima będzie wyłączona a presostat jest uszkodzony i pokazuje tak jakby wysokie ciśnienie w układzie klimatyzacji jak przy jej pracy wiatraki będą działały non stop prawie.