-
95 czy 98 ?
Witam!
Twin Sparka mam od niedawna i zastanawiam sie jakie lać do niego paliwko... Czy jest różnica jak sie zaleje 98 ,czy raczej bez fajerwerków. Do Boxera i FIATowskiego R5 20V lałem 95 i śmigały ,ze ho ho. Czy z Te eSem jest podobnie?
Pozdrawiam Tiga
-
-
W sumie nieduża różnica 98 pali trochę mniej
-
na 98 pali mniej, bo lepsza dynamika. jak kto woli. ja jeżdże na 100 :twisted:
-
W "kopycie" różnicy nie widzę,ale jak pisze Maciek-156 troszkę mniej pali. :>>
-
To chyba przerzucę sie na 98. W sumie dużej różnicy w cenie nie ma ,ale powszechnie jest uważane za lepsze paliwo. W sumie TS to nowoczesny silnik i chyba właśnie takiego potrzebuje. Dzięki , pozdrawiam. :wink:
-
Generalnie warto jeszcze dostrzec roznice nie tyle pomiedzy 95 a 98 co pomiedzy zwyłym paliwem (czy 95 czy 98) a paliwami verva, ultimate itd. - czyli paliwami bezsiarkowymi.
Rozpatrujac eksploatacje silnika w skali paru lat zawartosc siarki ma decydujace znaczenie na zywotnosc silnika, ukladu wydechowego itd. Paliwa te zawieraja dodatkowo uszlachetniacze i srodki "czyszczace" - o ile tak je mozna nazwac ktore maja za zadanie wyplukiwac "broch". Tak wiec mysle ze warto sie skupic nie tyle na liczbie oktanowej co na skladzie i jakosci paliwa.
Inna natomiast sprawa ze rzeczywiscie wydaje sie ze na 98 auto ma minimalnie nizsze spalanie - co jednak nie jest bezposrednim wynikiem wiekszej kalorycznosci paliwa tylko lepszej kultury pracy.
-
TS. lubi czyste paliwa a przy oktanach nie odczujesz znaczącej różnicy na lepszych paliwach wydaje mi się że silnik czysto pracuje i płynnie lecz nie moge się jeszcze odnieś do V-power'a 100 oktanów bo na takim jeszcze nie jeździłem może Bobryt się wypowie.
-
Jak miałem TSa to jeździłem tylko na V-power 95 no czasami zaszalałem i włałem 99 ale specjalnej różnicy w kopie nie było. Teraz dieselkiem pomykam też na V-power tylko diesel.
-
jak to mawia moj kolega , w wielkomiejskim korku silnkowi obojetnie jaka wache pali :d