-
1.8 TS jakie obroty?
Witam.
I znów mam problem :)
Jako że wciąż uczę się TSa nie wszystko jeszcze wiem, a czasem używając opcji szukaj, odnoszę wrażenie że tylko ja nie wiem, a dla wszystkich pewne rzeczy są oczywiste.
Spotykam się z różnymi opiniami dotyczącymi prawidłowego użytkowania silnika TS. Jedni twierdzą że jako silnik sportowy lubi wysokie obroty, inni znów że max 3500, a 4000 to już ekstremum,
Jedni mówią ze na wysokich obrotach jest lepsze smarowanie zaworów i wariatora
inni że na wysokich obrotach przekręcają się panewki...
To w końcu jak to jest?
-
ts lubi wysze obroty ale bez przesady normalna jazda do 4,5tys a jak sportowo to nie przekraczaj 5,5-6tys obr.a jak bedziesz jezdzil na niskich obrotach to bedziesz czyscil przepustnice co 5 tysKM. i hyba som czujesz ze ts dostaje moc od okolo 2,5-3 tys obr.
pozdrawiam
-
No właśnie nie doprecyzowałem. Samochodu używam normalnie, do jazdy miejskiej, ale dynamicznej.
Ostrzejszej jazdy nie próbuje bo raz: dopiero w czwartek zmieniam rozrząd, a do tego czasu nie chcę go przeciążać. (niby ma dopiero 32 tys km, wg naklejki serwisowej ale ja nie widziałem jak zmieniali więc nie wierzę)
dwa, przesiadłem się z Kappy 3.0 V6 24v. zupełnie inne parametry, inna trakcja, inaczej się prowadzi, inaczej reaguje. Kilka lat w jednym samochodzie i teraz trzeba przyzwyczajać się do innej techniki jazdy, innego zachowania samochodu.
A z tymi obrotami..po prostu tyle opinii że zgłupiałem....
-
- nie ma tylu opinii ile jest użytkowników.
- kazdy ma prawo do swojej opinii ale to nie jest opinia rzeczoznawcy a tylko gdybanie.
- jeszcze jest tak zwana fizyka i mechanika a tego nie przeskoczysz.
- zobacz wykres z hamowni, jeżdzi się między tymi dwoma szczytami i czesto sprawdza poziom oleju.
-
jesli chodzi o smarowanie zawsze ale to zawsze lepsze smarowanie jest przy wysokich obrotach
-
z wykresów wychodzi że optymalnie jest od 4000 do 6500.
Czyli normalna jazda w granicach 3500-5000 nie obciąża silnika maksymalnie, za to zapewnia dynamikę jazdy.
Dzięki .
http://www.cuoresportivo.pl/_mm/technik/wykresy.shtml