-
1.8 TS jakie obroty?
Witam.
I znów mam problem :)
Jako że wciąż uczę się TSa nie wszystko jeszcze wiem, a czasem używając opcji szukaj, odnoszę wrażenie że tylko ja nie wiem, a dla wszystkich pewne rzeczy są oczywiste.
Spotykam się z różnymi opiniami dotyczącymi prawidłowego użytkowania silnika TS.
Jedni twierdzą że jako silnik sportowy lubi wysokie obroty,
inni znów że max 3500, a 4000 to już ekstremum,
Jedni mówią ze na wysokich obrotach jest lepsze smarowanie zaworów i wariatora
inni że na wysokich obrotach przekręcają się panewki...
To w końcu jak to jest?
-
do 3000rpm na zimnym silniku, później możesz jak chcesz ;)
-
Najzdrowiej dla silnika (i dla kieszeni) jest utrzymywanie obrotów między obrotami momentu maksymalnego, a obrotami mocy maksymalnej, czyli w twoim przypadku między 3500,a 6500obr/min
-
- a jak tam po wymianie rozrządu ?
-
rozrząd z osprzętem, paskiem wymieniony. Pompę wody od razu tez zrobiłem coby problemów nie mieć. Ogólnie wrażenia z warsztatu dobre. Jeszcze w piątek jadę wymienić gumy drążka stabilizatora. i koniec... Alfa doprowadzona do stanu idealnego...
Tylko jak się zrobi cieplej, czyli przestanie lać kółko zajmę się konserwacją elektryki. czyli WD, wazelinka elektrotechniczna, i zabezpieczenie wszystkich styków, wtyczek i co tam jest z prądem.
Każdej włoszce tak robię (a kilka ich miałem) i deszczowe czy mroźne dni nie mam niespodzianek.
A wszyscy wiedzą , no chyba że mają Alfę krótko-to się dowiedzą -że włoszki baaardzo nie lubią wilgoci.