-
Okopcona rura
Daje coś czarną sadzą z wydechu. Mam tłumik remusa chromowaną końcówkę a tak okopconą że aż wstyd.
A na poważnie to czy lambda padnięta może tak skutkować?
Silnik chodzi równo i na obroty ładnie wchodzi tylko ta sadza czarna.
Oleju też dolewam co 1000km jakieś 0,5l
Przejechane 120 tys. silnik suchy żadnych wycieków. Przez co tak kopci, jak sprawdzić?
-
ja mam ultera z chromowaną końcówką i też mi brudzi końcówkę, ale wydaje mi się że to jest jak najbardziej normalne dlatego się tym nie przejmuję. Nie wiem w jakim stopniu to występuje u Ciebie, ja czyszczę końcówkę raz w tygodniu i jest ok
-
Normalne to chyba nie jest.
Czyszczę rzadziej ale co tydzień by wystarczyło.
Rura powinna być czysta przy sprawnym sterowaniu silnika.
Jak ostrzej jeżdżę to zaraz jest nalot z sadzy. Czyba wskazuje to na bogatą mieszankę.
-
Oczywiście że nie jest to normalne. Źle dobrana mieszanka, za dużo paliwa. Warto pojechać na analizę spalin lub podłączyć się pod kompa i sprawdzić jak sonda działa.
Krótkie jazdy po mieści i niedogrzewanie silnika także powoduje okopcanie.
-
Sprawdzałem alfadiagiem i wyszło że sonda. Nie wiem tylko która, dwie mam.
-
Sondy przed katalizatorem odpowiadają za dobór mieszanki. Te za katem sprawdzają tylko w jakim on jest stanie.
Jak nie masz pewności wepnij się multimetrem we wtyczkę sondy.
-
dokładnie sonda przed katalizatorem, miałem ją padniętą i brudziło mi tłumik, nie było to zbyt straszne brudzenie ale jednak, wymieniłem sondę i ostatnio się przypatrzyłem że jest znaczna poprawa,
-
czy wymiana sondy rozwiązała problem?
-
Nie miałem jeszcze czasu zabrać się za wymianę sondy, pewnie niebawem to zrobię i opiszę swoje obserwacje.
Przedtem dobrze by wiedzieć czy te sondy to są takie same czy trzeba je jakoś rozróżnić. Zdaje się wszystkie są trzy a długości przewodów to chyba różne?