-
"buczy" w nawiewie
Witam!
Jakiś czas temu podczas czyszczenia taka mała plastikowa część wpadła mi do nawiewu. Wszystko było ok, ale jakiś tydzień temu w nawiewie zaczęło coś hałasować - dźwięk przypominający buczenie :/ Dochodzi to jakby z za konsoli środkowej - macie pomysły co to może być ? Czy jestem w stanie sam coś zrobić - czyli odkręcić konsolę środkową i dostać się do wentylatora, czy raczej oddawać do serwisu :> Dzięki za pomoc :)
-
Wentylator znajduje się za schowkiem pasażera. Dość łatwy dostęp polecam zajrzeć tam.
-
Odkręcasz 1 wkręt i przekręcasz wentylator albo w prawo albo w lewo i go wyciągasz w dół.
-
Dostaje się tam przez schowek mam rozumieć?
-
Ściągasz schowek. Czyli klapa od schowka w dół. Kilka śrub wykręcasz i już masz go wyciągniętego i za nim dokładnie znajduje się wszystko co związane jest z dmuchawą. Wyciągasz cały schowek, całą tę wnękę. Nie bój się zrób to. :-) To proste.
-
Po co wyciągać schowek? do wentylatora dostaniesz się od dołu deski rozdzielczej pod nogami pasażera żadnego schowka nie demontowałem.
-
Nie ma sensu demontować schowka. Dostęp od dołu bezproblemowy. Jedna śrubka i jest w Twoich rękach. A kolega DeadinhollywooD jak ma tak radzić nawet nie zaglądając do samochodu to niech nic nie pisze.
-
Tak tylko jak kolega nie wie co dokładnie buczy to właśnie za schowkiem znajduje się większość o ile nie wszystkie klapy powietrzne. Jak u siebie to wszystko wyciągałem to nie obyło się bez ściągnięcia schowka bo obudowa od tych klap była przytwierdzona na śrubach zaraz za schowkiem a dojścia od dołu nie było :)
-
Rozkręciłem ten schowek :) Powiedzcie tylko czy mam rozkręcić cały ten czarny plastik - w tym znajduje się wiatrak i wszystkie "szpeja" ?
-
Od samego dołu, za schowkiem ale od spodu jest wentylator w tym czarnym czymś. Jeżeli to nie buczy to wtedy będziesz musiał zajrzeć właśnie do tej czarnej puchy nad nim tam są klapy powietrzne u mnie akurat też wpadła mi śruba i zatrzymała się na jednej z nich i mi przez to buczało w nawiewie.