-
szkoda calkowita
Mialem wczoraj wypadek nie z mojej winy,gosc wbil mnie w bande metalowa przy drodze i pokiereszowalo belle,niedzielny kierowca prawie promil alkoholu.moje pytanie;bylem dzis na wycenie u rzeczoznawcy powiedzial ze szkoda calkowita,ile moge dostac za alfe z 2000 r.ile jest warta.posiada skore 4 poduchy itd.?
-
-
Taka jest wartość rynkowa samochodu. Od tej kwoty odliczają wartość wraku i wypłacają odpwiednią kwotę.
Powiem na swoim przypadku. L-ka wjechała w przednią lewą lampę w 166. Nie ma duzych szkód, ale kazdy z elementów jest naruszony(maska, błotnik, zderzak, xenon). Rzeczoznawca uznał szkodę całkowitą, gdyż naprawa jest ekonomicznie nieopłacalna.
Wartość rynkowa 166 1999rok to 8800zł. Wartość wraku to 3200zł.
Suma sumarum wychodzi do wypłaty 5600zł.
-
Straszna kicha u mnie sama naprawa ok 5 tys. za robocizne a gdzie czesci.
-
Zawsze można założyc sprawe w sądzie o zaniżenie wartości rynkowej auta.
To jest w sumie ciekawe, bo Urzad skarbowy przy wyliczaniu kwoty podatku przy zakupie samochodu ma o wiele większe wartości cen samochodów niż ubezpieczalnie :D
-
dwa zderzaki do wymiany dwa przednia blotniki drzwi od kierowcy i pasazera blotnik tylni dwa nadkola i cos w zawieszeniu stuka. oto zdjecia;
SS852799.jpg
SS852800.jpg
SS852803.jpg
SS852811.jpg
Poczekam 2 dni na wycene ile kasy mi przyznaja jezeli nie wystarczy na naprawe to udam sie do innego rzeczoznawcy na wlasny koszt.
-
Szkoda calkowita za takie uszkodzenia ? Co to sie kur#@ wyprawia juz . Jesli wezmiesz np te 4.5-5.5 kzl, rozejrzyj sie za elementami w kolorze. moze wystarczy strzelic polerke, niewieadomo. Gorzej z zawiasem. Ciekawe czy wystarczy na wymianie calkowitego zawiasu i ustawienia geometrii czy nie. Mysle ze nie zakladaj zaraz najgorszego :)
Pzdr
-
też to przechodziłem - proponuje skontaktować się z jakąś firmą która służy usługi w takich sytuacjach - ja tak zrobiłem i NIE ŻAŁUJE !!!
aha w sumie dzięki temu mogłem kupić alfę po FL a planowałem max . 2000r. ;)
-
tzn.jakie to firmy ?ile sobie zycza za pomoc?
-
w moim przypadku firma wzięła 10% od odszkodowania więc im tez zależy aby wyciągnąć jak najwięcej...