Mam pytanie do kolegów: co warto zobaczyć w Poznaniu i okolicach?
Printable View
Mam pytanie do kolegów: co warto zobaczyć w Poznaniu i okolicach?
Wszystko, zależy co lubisz .dla lubiących historie i takie tam to Ostrów Tumski,Stary Rynek....A jak lubisz np coś innego to np.Stary Browar.Napisz co lubisz to ci napiszemy .pozd:D
Ja lubię piwo :D To ma być wycieczka dla koła emerytów i rencistów - projekt do szkoły :)
Byłbym wdzięczny jakby dało się napisać obiekty, które są blisko siebie, bo muszę napisać to z planem.
Poznań turystycznie jest skrajną porażką, szczerze pisząc...
Obowiązkowo Ostrów Tumski, początki państwa polskiego, spacerek ulicą Chwaliszewo w kierunku Rynku, tam ratusz, Fara, muzeum archeologiczne i starówka ogólnie, ulicą Paderewskiego do hotelu Bazar, z którego balkonu przemawiał (o dziwo) Paderewski, zaraz obok jest Muzeum Narodowe, można podejść też do kościoła św. Mikołaja albo Okrąglaka przy 27 grudnia i dalej zobaczyć Teatr Wielki na Fredry. Dla piwoszy na Rynku jest Brovaria z na miejscu warzonym piwkiem :).
Potem pakujemy emerytów do autobusu i wieziemy do Kórnika i Rogalina.
Jest jeszcze Gniezno i Biskupin, ale to już dalsze wyprawy.
Wystarczy? :D
Faktem jest, nie obraź się Radziu, ale Poznan nie jest zbyt ciekawy turystycznie, aczkolwiek obszar wokół ryneczku jest przyjemny i miły. Atrakcje miasta można zwiedzić praktycznie w dwie, trzy godziny i trzeba jechać za miasto, jak pisze Radziu własnie. Ale Poznaniacy to fajni ludzie, jakby co.
Skoro to emeryci to można też skoczyć do:
- Palmiarni - bo ciepło ;-) , chociaż dzisiaj przygrzewa niemiłosiernie...
- Cytadeli - pospacerować i zobaczyć sprzęt w Muzeum Uzbrojenia.
Na rynku poczekać do 12:00 na trykające się koziołki. Stadion Kolejorza też wygląda okazale... :-))
Pozdrawiam.
O, dzięki wielkie za oprowadzenie :D Wycieczka ma być 3 dniowa. Za wikipedią wymyśliłem, że w dzień przyjazdu wywiozę ich do parku narodowego i potem na jakiś Grunwald. Jeden dzień na stare miasto, a trzeci chyba zrobię jak piszecie - droga powrotna przez Gniezno. Tylko ja nigdy Poznania nie zwiedzałem, więc chciałem mieć lekkie rozeznanie co jest ważniejsze od drugiego :) Dla mnie to tylko nazwy :)
Mówicie, żeby emerytów zaprowadzić na mecz Lech - Legia? :D Od wulgaryzmów mi zawału tam dostaną :P
w poznaniu jest też zoo, Malta to tez fajne miejsce na wypoczynej, stary browar obowiązkowo i tam chyba jeszcze miejsce gdzie Leszka produkują :)
Jeśli pojedziesz do Gniezna jedź przez Swarzędz masz tu zaraz przy trasie muzeum pszczelarstwa z naprawdę pięknym parkiem i barrdzo starymi i pięknymi ulami,potem jak będziesz jechał możesz się zatrzymać w Lednicy a tam Park krajobrazowy i miejsce spotkań maniaków chrześcijaństwa z rybą w tle.A w gnieźnie to ciekawe są słynne Komisy :D