-
Bicie przy 20km/h
Witam.
Przymierzam się do wymiany tarcz hamulcowych bo wg. tego co wyczytałem na naszym forum to one najprawdopodobniej odpowiedzialne są za delikatne bicie przy dosłownie 20km/h ( powiedzmy 1bicie na sekundę ) powyżej 20 km/h jest ok. Przy hamowaniu z dużych prędkości czuć kierownicę. Ale nie o to chodzi. Zauważyłem również dziwny przypadek występowania bicia - jadę powiedzmy 100km/h wyprzedam i gdy wracam nawet spokojnie na swój pas czuje bicie ( powiedzmy 2 razy na sekundę ) podobnie jest gdy ostro wejdę w ciasny zakręt - czy to też wina tarcz czy łożysk które dają znać o sobie - dodam, że zawieszenie jest ok ( na wiosnę robiłem wahacze )
Pozdrawiam
-
Przyjrzyj się łożyskom a nie tarczom, sprawdź bicie samej piasty [jej kołnierza]. Tarcze biją tylko przy hamowaniu, jeśli bez używania hamulca czujesz anomalie to łożyska kół do obejrzenia i ewentualnie stan przegubów.
-
podnieś samochód tak, żeby tylko podejrzane koło oderwało się od podłoża i po prostu nim obracaj, zobaczysz czy przypadkiem nie jest skrzywiona felga, albo czy właśnie klocek w którymś miejscu szczególnie nie ociera o tarczę.
Pozdrawiam.
- Rafał
-
kurcze coś właśnie kojarze, że jak przekładałem koła i chciałem przekręcić przednią lewą tarcze to był moment, że blokowała się na zacisku i musiałem użyć nieco większej siły aby ją obkręcić ... Wychodzi na to, że tarcza ma bicie
-
tarcze i klocki kupiłem ale myślę sobie, że przed wymianą sprawdzę raz jeszcze wyważenie kół. choć jakoś w kwietniu jak zmieniałem koła były wyważane. wulkanizacja w sumie pod domem, myślę a co tam 15PLN??
Jak się okazało gdzieś zgubiłem ciężarki z lewego przedniego koła. koła wyważone i jak ręką odjął. dotyczy tego bicia. przy hamowaniu nadal czuję kierownice choć dużo mniej niż przed wywarzaniem. zmiana tarcz i klocków na dniach.