-
pływający tył auta
Mam problem z pływaniem tyłu auta. Wymienione z tyłu zostały 2 wahacze wzdłużne i tuleje w zwrotnicach tylnych po tych wymianach zauważyłem, że tył auta przy wyższych prędkościach pływa gdy wykonuje krótkie ruchy kierownicą w lewo lub w prawo. Przód idzie wtedy ładnie a tył jakby pływał. Byłem autem na szarpakach i sprawdziłem stan amortyzatorów diagnosta powiedział że jest ok. Czy jest to normalne gdyż wcześniej nie zwróciłem na to uwagi. Czy np geometrię trzeba ustawić po tych wymianach, czy co może być jeszcze nie tak?
-
Ustaw kolego zbieżność tyłu i od razu dokładnie się przyjrzyj z diagnostą tulejom wahaczy poprzecznych tylnych.
-
Sprawdzał wszystko na szarpakach przód i tył jest wszystko ok według niego
-
Rzadko który przy szarpaniu autem patrzy się na wewnętrzną tuleję poprzecznego tylnego wahacza. minimalny luz na niej powoduje uciekanie zbieżności. przyjrzyj się dokładnie i sprawdź zbieżność obu osi.
-
ok dzieki a wie ktoś gdzie w Bydgoszczy dobrze ustawiją geometrię?
-
byłem dziś na geometrii gość ustawił mi zbieżnośc ale twierdzi, że pochylenie tylnych kół odbiega sporo od normy i nie ma w alfie regulacji pochylenia kół.
-
miałem kiedyś podobny przypadek, okazało się że miałem jedną tylną oponę uszkodzona, pękły włókna i 3 "kosteczki" bieżnika lekko odstawały od normy.
Pozdrawiam
-
opony wymienione w zeszłym roku mam nadzieje, że są ok. Czy jest tak jak powiadomił "fachowiec", że z tyłu nie ma regulacji kąta pionowego kół.
-
To jeszcze powiedz jedno, masz zwykłe zawieszenie czy sportpack?? Jeśli sportpack to i kąty inne a większość pseudo fachowców nawet nie wie że 156 może mieć dwa różne kąty pochylenia kół w zależności od zawieszenia jakie ma założone przez fabrykę.
-
chyba mam fabryczne zawieszenie wersja alfy progression. Jakoś to można sprawdzić jakie zawieszenie?