-
[33] dźwięk silnika
Witam, po zespawaniu wydechu mam wyrzuty sumienia ;) Bo Alfa jest cholernie cicha. Można powiedzieć, że boxer nie do końca spełnia moje oczekiwania pod względem dzwięku (głośności) silnika.
Kolega planuje mi zespawać od katalizatora końcówkę wydechu ze stali nierdzewnej, a ja zacząłem się zastanawiać czy nie zamontować sobie jednego z tych filtrów powietrza stożkowych dostępnych na allegro.
Nie wiem czy jest sens, a poza tym podoba mi się napis Alfa Romeo na filtrze seryjnym ;) Potem już by tego nie było... ;)
Co wy myślicie o stożkach?
-
Jak sobie pospawałem wydech to też się wyciszyło(a było czego słuchać).Ale "sportowych" wydechów kupował nie będę.Ma być oryginalnie.Z tego samego powodu nie zamontuje stożka zwłaszcza z allegro.
-
A lepsze stożki K&N np. ?
-
No to może warto zainwestować w wkładkę filtra np Jamex. Dźwięk silnika będzie wyraźniejszy. Aczkolwiek jeśli posiadasz cały układ szczelny to z czystym sumienie mogę polecić tłumik końcowy KM Malon a'la Mugen, bo takowy posiadam:)
Dźwięk jest przyjemny dla ucha,zdecydowanie można zamontować taki tłumik jeśli chcę się podkreślić dźwięk w boxerze. Co do jakości i wytrzymałości to nie posiadam żadnych zarzutów, tłumik ostatnio był zdemontowana i dokładnie obejrzany z każdej strony( a jeżdżę już na nim 4/5 rok).
-
Jeśli chodzi o końcówkę to myślę tak jak mówiłem coś własnej produkcji o większej średnicy... ale bez przesady ;)
DaniioDTB u Ciebie jednak wielkość tej końcówki trochę mnie przeraża :D Akurat ten element nie trafia w mój gust ;) A zależy mi na tym żeby dźwięk był ładny, wyraźny ale także żeby wygląd został w miarę seryjny (tzn żeby nie wyróżniał się) Alfa i tak się wyróżnia i piękna jest seryjna ;)
-
Ja mam oryginalny wydech w mojej alfie(szczelny itd ale bez kata) i muszę Wam powiedzieć że fajnie brzmi :P - moje autko jest najgłośniejsze we wsi, bez żadnych wiejskich tłumików ;p (przy co drugim aucie są założone jakieś tłumiki... a najbardziej lubie ludzi którzy mówią że nie chcieliby tak głośnego auta jak moja alfa a później zakładają wsiotłumiki i inne zabawki;) )
Panowie Wy też tak macie że zawsze kręcicie obroty? Bo ja zawsze jak jadę - tak odruchowo, średnio do 3k obrotów, a wtedy ten dźwięk silnika.. hehehe;]
Jeśli chcesz "dobry dźwięk" to załóż sobie filtr K&N - sam nie mam, ale ponoć daje fajny efekt ;)
-
No ja wiejskiego tłumika nie chcę napewno ;)
Raczej tak jak mówię... estetycznie profesjonalnie zespawany nierdzewny tłumik ;)
Żeby był nieco głośniejszy... ale nie na siłę, żeby po prostu wydobyć ten dźwięk...
Choć jak zacznę sam więcej jezdzić to może zmienię zdanie ;) zobaczymy ;)
-
Jakbyś chciał się zabawić w robienie nierdzewnego układu wydechowego to tutaj jest ciekawy projekt pokazany:) http://www.alfabb.com/bb/forums/boxe...cission-2.html
a co do filtrów powietrza to możesz założyć sportowy wkład K&N... Zachowasz standardową puszkę filtra powietrza a poprawi to osiągi ale nieznacznie i głównie na zasadzie przesunięcia się krzywej mocy na wyższy zakres obrotów...Poza tym może poprawisz trochę dźwięk...Koszt ok 260zł na Allegro znajdziesz bez problemu
-
Mi to by się marzyło posiadanie układu wydechowego, który składałby się z dwóch oddzielnych układów wydechowych z każdej głowicy. Może się kiedyś uda takie coś zrealizować:)
-
ja mam wkładkę K&N oraz tłumik od tego gościa http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=13137266 nagranie zamieszczałem już i wg mnie jest to optimum