-
Wymiana anteny
Witam, zabieram się niedługo za wymianę anteny
http://cgi.ebay.co.uk/BLACK-SHARK-FI...item2559c4dabb
Sprawa jest tego typu. czy jest możliwość dojścia do mocowania przez tylne światełko wew bez demontażu sufitu? czy ktoś kiedykolwiek i gdziekolwiek dokonywał wymiany w uproszczony sposób? Czekam na sugestie
pozdrawiam
-
czy udało się komuś dostać do tej anteny?
-
Ja u siebie próbowałem przez światełko i da rade ale ciężko najlepiej zdjąć uszczelkę z bagażnika trzy suficie i odchylasz delikatnie go i masz jak na dłoni wszystko
-
a da się w miarę łatwo przeciągnąć dodatkowy kabel od nowej anteny (podwójna z CB)?
-
Witam
Nie chcę zakładać kolejnego tematu skoro już taki istnieje.
Pokrótce - fatalny odbiór radia oraz ogólny beznadziejny stan anteny dachowej skłonił mnie w końcu do wymiany tej ostatniej. Poszło w miarę spokojnie do momentu odpinania kabli starej anteny - otóż odpięcie kostek poszło raz dwa natomiast opór nie do pokonania postawił kabel antenowy (zakończony metalową nasadką otoczona czarnym, plastikowym kapturkiem - tak to wygląda w nowej antenie w każdym bądź razie). Otóż ni cholery nie mogę wypiąć starej wtyczki - szarpałem, ściskałem, kręciłem ustrojstwem w górę i w dół (jest to wpiętę w drugi plastikowy kapturek) - no i cholera no pasaran! W końcu złapał mnie deszcz a że byłem już dość mocno zaawansowany tak więc kabel uciąłem aby wymienić w końcu antenę (nie mam garażu a perspektywa wlewania się wody przez otwór dachowy jakoś nie przypadła mi do gustu) x(
Tak więc pytanie moje - czy ktoś może mi poradzić jaki jest sposób na wyciągnięcie tej starej wtyczki?
Z góry dzięki za zainteresowanie
Pzdr
-
sposób jest jeden - ciągnij ile masz sił, to zwykła wtyczka antenowa, w końcu puści. Tak jak ktoś wyżej napisał, żeby nie odcinać kabla, najlepiej się do niego dostać odginając podsufitkę od strony bagażnika
-
W zasadzie masz rację :) Zabrałem się za to z rana, cały myk polegał na tym że należy chwycic przewód obiema rękami (bądź jedną część kombinerkami) i sciągnąć "na pałę" ten kapturek który nachodzi na wtyczkę :)
Całość zajęła mi jakies 20 sekund... Ale radio zaczęło grać jak należy :)
Dzięki za podpowiedź :)
-
a co zrobić jak antena jest zamocowana na tylnej szybie ????
-
Podepnę się pod temat, powiedzcie mi którędy idzie kabel od anteny do radia ?
Bo coś mi radio nie odbiera jak należy i chciałbym to sprawdzić.
Z góry dzięki za odpowiedź.