-
przegrzewanie w V6
witam, mam pytanko, może ktoś coś podobnego miał. Zacznę od faktów: w tamtym roku wymieniony płyn chłodniczy, termostat i czujnik temperatury - wszystko z aso oryginały. do dnia wczorajszego jeździłem bez klimy - temperatura na wskaźniku 90 - 95 st C. Dziś nabiłem klimę i po przejechaniu 10 km po mieście temperatura doszła do 120 st C. wykluczam pompę wody bo bez klimy temp nigdy nie wyszła ponad 95 st C pomimo korków upałów itd itp. więc co to może być?? oraz drugie pytanie, czy zawór na zbiorniku wyrównawczym powinien otwierać się na podciśnienie czy nadciśnienie?? przy odkręconym korku i przy dodawaniu gazu widać jak wlatuje płyn do zbiorniczka wyrównawczego. jak sprawdzić drożność chłodnicy??
-
Ogólnie rzecz biorąc jak włączasz klimatyzacje to częściej powinien się włączac wentylator chłodnic- bo jak wiesz mamy jeden wentylator na dwie chłodnice. I tu bym szukał przyczyny.
-
wentylator się włącza, tylko nie wiem czy załącza mi się drugi bieg, ale co z tym korkiem?? i bez klimy jest ok a z klima grzeje się jak głupi, a nie chce przegrzać motoru
-
Szukaj usterki w czarnej puszce z przekażnikami sterującymi pracą wentylatora podczas włączonej klimy. Pucha jest w przedziale silnika pod górnym przednim pasem, korek nie ma nic do rzeczy
-
mam dwa przekaźniki sprawne - 50A, jutro podmienię i sprawdzę, jeżeli to nie to to co to może być?? chłodnica??
-
Nie sądzę żeby miała na to wpływ chłodnica no chyba że jest dziurawa
-
układ jest szczelny , nie przybywa i nie ubywa płynu, ale zastanawiam się nad chłodnicą bo już się powoli zaczyna rozsypywać - chodzi mi o te paski blachy do odprowadzania ciepła, czy to może mieć jakiś wpływ??
-
na pewno w jakimś stopniu mają znaczenie ale nie aż do tego stopnia aby silnik miał się przegrzewać
-
Daj sobie spokuj z chłodnicą sprawdz rezystor pierwszego biegu wentylatora przy włacząnej klimie pierwszy bieg załącza się nawet na zimnym silniku.Chłodnica klimy strasznie śię grzeje i stąd problem zadzwoń będzie prościej .wentylator załacza sie co chwile przy działającej klimatyzacji ?
-
tak wentylator załącza się co chwile na działającej klimie, rezystor jest sprawny - ma przejście. wentylator działa, 1 i 2 bieg się załączają. dziś po nagrzaniu się do 100 st C odkręciłem korek od zbiorniczka, zeszło ciśnienie i potem zrobiłem 5 km ostrej jazdy potem postałem 20 min i trzyma temperaturę 100 st.
popołudniu pojechałem sobie w góry, doginanie pod górkę dało temperaturę 100 st, miernik pokazywał 98 st. na następny weekend wymiana płynu i ściągnę termostat, może zobaczę w jakim stanie jest wirnik na pompie wody