-
Sprężarka klimatyzacji
Witam.
W tym tygodniu nabiłem klime, oczywiście po uprzednim sprawdzeniu szczelności (ok. szczelna), potem odgrzybianie, no i na koniec okazało się że spręrzarka klimy nie załańcza się.
Kolesie oczywiście nie wiedzieli czemu. Może ktoś z Was wie co może być przyczyną, może bezpiecznik (nie wiem gdzie go szukać), no i prosze powiedzcie mi gdzie ta sprężarka jest usytuowana, gdzie jej szukać (AR 155, 2.5TD).
-
znajdziesz ją tam gdzie idzie pasek. Będą do niej dwie aluminiowe rurki szły. Powodów nie załączania może być kilka- uszkodzona elektryka- np bezpiecznik, kabel, awaria klimy- dokładniej wyłącznik ciśnieniowy, mozliwa też usterka sprężarki- padło sprzęgło itd. można wymieniać wiele opcji. Narazie spróbuj podłączyć ją na krótko i zobacz co zaczyna się dziać. Oczywiście podłącz ją na zgaszonym silniku!! Powinna tak delikatnie kliknąć. Jeśli kliknie- wina na kablach, bezpiecznikach lub presostacie. Jeśli nie kliknie (sprawdź biegunowość przed podłączeniem kabli) uszkodzona sprężarka.
-
Kolega b.db radzi. Od tego należy zacząć. A wcześniej klima działała?
-
Nie mam pojęcia czy działała, czy poprzedni właściciel jej używał.
Podczas testu szczelności stwirdzono, że jest całkowicie pusta.
-
Zròb test jak elpaco radzi i jeszcze pokręć ręką za sprzęgło sprężarki (to wewnątrz koła pasowego). Od razu sprawdzisz czy nie jest zatarta. Powinno się "gładko" obracać.
-
i napisz o efektach- będziemy szukać dalej.
-
Ok. Poniewarz dostęp do sprężarki jest od spodu samochodu, w poniedziałek będe mógł skorzystać z podnośnika, przetestujemy tą sprężarke i napiszę jakie wyniki.
Narazie dzięki za pomocne wskazówki.