-
Wahacze a tuleja
Witam dzis bylem zdjagnozowac swoja alfe. W ostatnim czasie strasznie nasililo sie pukanie przy jezdzie nawet po lekkich dziurach. Z tego co mechanik powiedzial to do wymiany sa oba gorne wahacze oraz dolne oraz drążek stabilizatora. Cenowo to masakra za komplet przednich wahaczy 500 zl. Moje pytanie brzmi czy mieliscie juz takie pukanie ktore w ostatnim czasie strasznie sie nasiliło oraz czy występują same tuleje w dolnym wahaczu, te duże tu macie foto http://img517.imageshack.us/img517/146/1084430474.jpg
-
-
generalnie pukanie to na 90% łącznik stabilizatora. wahacz by było słychać przy większych nie równościach. taki ból posiadania auta z wielowahaczem na osłonę dodam że wv nie mam tańszego zawiasu
-
racja delikatne stuki lecz bardzo upierdliwe to łaczniki stabilizatora wczoraj wymieniłem 22zł za sztuke nie to auto
-
Podłacze sie pod temat.Ostatnio na przeglądzie powiedziano mi ze mam juz luz na tulejach dolnych przednich wahaczy.Mam pytanie czy wymieniac całe dolne wahacze czy da rade wymienic same tuleje i czy jest sens bawic sie w tuleje.
-
na upartego da radę wymienić same tuleje ( ok 80-100zł za tuleje plus ich wymiana )
tylko jaką masz pewność że sworzeń w wahaczu jest w dobrym stanie ?
ja wymieniłem kiedyś ( na początku przygody z AR ) same tulejki i niedługo potem jednak wymieniałem całe wahacze
sworznia w AR niestety nie wymienisz
-
Ja uważam, że nie ma sensu wymieniać tulei. WIęcej roboty, babrania i większe koszta robocizny niż zakup i montaż nowego wahacza. A przy tym gdy nabędziesz cały wahacz masz pewność, że wszystko jest nowe i dłużej na tym pojeździsz. Oczywiście zależy też jakiej firmy kupisz wahacz. A tuleje zazwyczaj to chyba nie są firmowe i tu jest kolejny problem.
-
Ja właśnie wymieniłem komplet wahaczy z przodu + łączniki stabilizatora, jest o niebo lepiej, zostały jeszcze gumy na stabilizator, i może wreszcie nastąpi błoga cisza koszt części ok 1000, robocizna = zgrzewa piwa dla spokojności:)
-
Jakich firm polecacie wahacze a jakich nie polecacie?Ja mam prawy gorny zamiennik i jezdze juz dwa lata i nic sie nie dzieje,nie pamietam juz jakiej firmy ale kosdztował 180 zł,z lewej strony mam juz drugi zamiennik,wstawiłem teraz delphi,zobacze ile wytrzyma.Fakt ze mieszkam w holandii a tamtejsze drogi to bajka.
-
zawsze zamiast zwyklych gum mozesz wsadzic poliuretan... a sworznie mozna regenerowac