-
odpływ z klimy
czy ktoś z forumowiczów wie, gdzie dokładnie znajduje się odpływ wody z parownika klimy w 156 ?? przeszukałem znane mi fora (w tym zagraniczne) o alfach i najczęściej pojawia się wzmianka o rurce gumowej średnicy ok 13-15 mm, zwisającej z przegrody na podszybiu tuż obok filtra p/p.
Wydaje mi się jednak, że to nie to, ponieważ parownik jest znacznie niżej i skondensowana para wodna, musiała by płynąć "pod górę".
Wygląda to raczej na odpływ deszczówki z podszybia.
Szukam tego ujścia ze względu na to, iż nie widziałem już od dłuższego czasu ani kropli wody pod moją bellą i obawiam się, że ta woda może uchodzić gdzieś w przekroje. Dodam ,że dywaniki itp mam suche.
Wszelkie zdjęcia i podpowiedzi będą bardzo pomocne...
-
Wydaje mi się że to jest ta rurka co piszesz.
Jak wejdziesz pod auto to po stronie pasażera mniej więcej po środku między filtrem paliwa a kielichem masz gumowy przewód odprowadzającą skropliny. W alfie jest tak to skonstruowane że woda kapie na osłonę
-
Tak jest, gumowa rurka odprowadzająca. Da się wyjąć tylko od góry. Warto przeczyścić bo u mnie była strasznie przytkana. Ale i tak coś jest nie tak bo woda leci prosto na rozgrzaną siatkę układu wydechowego....pozdr
-
:DMarna podpowiedź, ale jak ostatnio byłem pod samochodem, to mi się za kołnierz nalało. Stałem pod wydechem raczej w lewo, powiedzmy jak w samochodzie jest pedał gazu:laugh:, nie wiem jak to dokładnie określić, ale na pewno nie z prawej strony. Z tego co słyszałem kapie na osłonę wydechu, albo przekładni kierowniczej i nie zawsze widać, bo może odparować. U mnie od czasu do czasu widać nakapane pod samochodem, więc nie zawracałem sobie tym głowy.
-
heh, no i jest....dzisiaj szukałem przyczyny szumu z okolic sprężarki klimy i znalazłem ten odpływ.
Dla wszystkich zainteresowanych - w moim przypadku znajduje się on nad osłoną wydechu i chyba rzeczywiście śladu po wodzie nie było, ze względu na szybkie odparowywanie tego, co się skropliło.
-
odkopując temat
czy w JTD znajduję się ten odpływ w tym samym miejscu? dziwił mnie fakt iż nigdy po jeździe z klima nie widziałem żadnej plamki pod autem nawet najmniejszej dlatego pytam...a klima działa i chłodzi ładnie
-
tak, w jtd jest w tym samym miejscu
-
szukałem dzisiaj i powiem szczerze ze za nic nie moge znaleźć tego odpływu. ma ktoś może jakieś zdjecie poglądowe jak on wygląda i gdzie się znajduje dokładnie??