-
pytanie o klime
Witam
Mam drobne pytanie otóż gdy włączam klimatyzacje podczas dłuższej podróży to z początku wieje bardzo przyjemnym chłodnym powietrzem,ale wraz z wzrostem kilometrów spada jej wydajnosć ( wydmuch jest juz cieplejszy) czy taki objaw oznacz że muszę ją sobie nabić,żeby była w pełni wydajna?.
jeszcze mam pytanie odnośnie tych przycisków pod klimą,chodzi o te z symbolem nawracającej strzałki i płatka śniegu.Jaką one pełnią funkcje?
czekam na wasze odpowiedzi :)
pozdrawiam
-
Płatkiem śniegu załączasz klimatyzację.(BTW.Skoro pytasz o ten przycisk to chyba jezdziłeś bez klimy)
A nawracajaca się strzałka to zamknięty obieg powietza.Tzn powietrze nie jest czerpane z zewnatrz samochodu tylko krąży w kabinie.Przydatne w mieście.
-
Wiesz włączyłem ostatnio ten przycisk,ale jakoś różnicy nie zauważyłem i go wyłączyłem ;) możliwe że za krótko był aktywny i jeszcze nie zaczeło to prawidłowo funkcjonować. Zaraz to sprawdzę dokładniej ;) dzięki za info
-
jeżdzileś bez klimy ale tylko na nawiewie:)))włącz to z gwiazdką, ustaw nawiew na 2 i poczekaj:)
-
to jest moje pierwsze auto z klimą,stąd ta moja niewiedza ;) dziękuje wam za informacje.
-
Po załączeniu klimy (tej gwiazdki) powinno po chwili bardzo zimnym wiać.
-
[QUOTE=Hands;356637]Witam
Mam drobne pytanie otóż gdy włączam klimatyzacje podczas dłuższej podróży to z początku wieje bardzo przyjemnym chłodnym powietrzem,ale wraz z wzrostem kilometrów spada jej wydajnosć ( wydmuch jest juz cieplejszy) czy taki objaw oznacz że muszę ją sobie nabić,żeby była w pełni wydajna?.
No ponawiam to pytanie Kolegi bo mam taki sam problem od pewnego czasu.kiedyś było ok.Pozdro dla wszystkich alfistti.
-
mozliwe ze nie ma freonu, skoro nigdy sie nie korzystalo, ja bym sugerowal podjechac do kogos od klimy, zeby najpierw azotem napelnili, i sprawdzili uv czy nie uciaka a pozniej nabic freonu i czerpac przyjemnosc z chlodnego powietrza
-
W sytuacji gdy moc klimy słabnie to oczywiście trzeba pojechać do serwisu. W warsztatowych (domowych) warunkach nie ma możliwości sprawdzenia stanu czynnika a to jest podstawa do jakichkolwiek działań. Napisz co powiedzieli w serwisie to będziemy mieli jakiś obraz sytuacji.
-
A ja się dołącze do tematu
Nie wiem czy w moim alfiku coś jest nie tak czy po prostu klima jest tak skonstruowana. otóż chodzi dokładnie o jej wydajność. Podczas ostatnich upałów fakt że po jej włączeniu robi się w aucie przyjemnie ale nie chłodno. W porównaniu do astry jaką ostatnio jeździłem to moja klima jest po prostu kiepska. Po włączeniu klimatyzacji w astrze to aż szyby parowały i lekki szronik się pojawiał. Dodam że ostatnio uzupełniałem klime w serwisie vw i chyba wszystko było dobrze zrobione.
Proszę o swoje uwagi na ten temat