-
Czy to tempomat ??
witam koledzy mam takie pytanie co to jest? chodzi mi o stronę drzwi kierowcy gdzie są kierunkowskazy mam tam jakieś przyciski +, -, ON, OFF i coś tam jeszcze. Czy to jest tempomat? jak tak to jak go ustawić w czasie jazdy? skrzynie biegów mam manualna
-
Tak to jest tempomat. Pewnym rozwiązaniem większości twoich problemów (acz dziwnym z pozoru) może być przeczytanie instrukcji obsługi. Jak nie masz tudzież masz w obcym języku masz dwa wyjścia:
- zakupić takową na allegro
- ściągnąć skan z internetu (tej wersji oczywiście nie popieramy, bo to piractwo :D). Odnośniki znajdziesz na tym forum.
-
Musisz przestawić na "on" powinna się zaświecić kontrolka na desce i póżniej ustawiasz prędkość plus-minus tylko on zaczyna chyba działać (już nie pamiętam dawno nie używałem) od 5biegu i chyba 40km/h i jeszcze pamiętaj, że nie możesz mieć nawet delikatnie wciśniętego pedału sprzęgła najlepiej noga obok.Naciśnięcie hamulca powoduje rozłączenie. jak chcesz wrócić do tej samej prędkości to naciskasz przycisk na końcu tej dżwigni.
-
tylko u mnie nie zaświeca się żadna kontrolka po przełączeniu na ON. czy może być jakiś bezpiecznik spalony jak tak to gdzie go szukać?
-
Podczas jazdy, powyżej chyba 50 km/h włączasz na ON, a potem + lub - ustawiasz prędkość, dopiero wtedy zaświeci się kontrolka od tempomatu. w rocznikach 99-01 jest to pomarańczowy napis cruise control.
-
dokładnie jak przedmówca napisał. mnie tylko zastanawia dlaczego nie dali wyświetlacza do tempomatu który by pokazywał jaka prędkość docelowa wybieramy, było by łatwiej ;p
-
U mnie akurat jest tak, ustawiam w pozycje on i dopiero + lub - przytrzymuje na chwile i dopiero zapala się zielona kontrolka od tempomatu i zaczyna działać i autko jedzie samo.