-
POMOCY!!!Plywający przód
Witam Koledzy!!!
Proszę o pomoc bo nie wiem co się dzieje:(... od jakiegos czasu z moja bella dzieje sie cos dziwnego:(niekiedy jadąc po prostej drodze przódsamochodu zaczyna pływać kierownica zostaje bez ruchu a auto "buja" w prawo i w lewo;/ mam wrazenie jak by przednie lewe koło było niedokręcone... ale wszystkie śruby są dokręcone... co może byc przyczyna takiego zachowania??
-
-
Poproś pana mechanika, żeby stwierdził "organoleptycznie" w miarę możliwości tulejki dolnych wahaczy. Byłem w kwietniu na tzw. badaniu technicznym, znajomy z pilotem w ręku posprawdzał na "szarpakach" i wszystko o.k.
Hmmm...tylko że na początku lipca pojechałem na wymianę klocków do przyjaciela z ASO, i ten jak to zwykle bywa pohuśtał się na wszystkich drążkach i z łyżką do opon posprawdzał tuleje. Strasznie wrzeszczał:D (trzeba go znać), oczywiście okazało się, że wywalone tuleje na dolnym wahaczu. Jeżdżę na sport pack'u więc jak się zrobiło bardziej miękko to nawet specjalnie nie zwracałem na to uwagi:D, trochę przestało telepać. Po wymianie całych wahaczy mogę stwierdzić, że właśnie takie coś występowało jak pływanie, coś jak mocny boczny wiatr, szczególnie na nierównościach i małych koleinach. Teraz z powrotem jestem co dzień wytrzepywany i wróciła precyzja prowadzenia. Nie chciałem się bawić w półśrodki wymieniłem całe wahacze, po wymontowaniu i tak się okazało, że sworznie też już rewelacyjne nie były. Tak, więc poproś o dokładne sprawdzenie tych wahaczy, może akurat to przyczyna.
Pzdr.
-
Podnieś Alfę i poruszaj kołem. Jeśli będzie luz to wymień łożysko