-
Sama dodaje gazu
Witam wszystkich :) a wiec problem polega na tym, że ostatnio alfa zaczęła coś wariować z gazem sama dodaje gazu do około 4000rpm na postoju i co gorsza podczas jazdy:/ silnik to 2.5 v6, a auto z 1999roku.
czy ktoś spotkał się kiedyś z takimi objawami w alfach romeo? czy mój przypadek jest pierwszy? Ewentualnie co może być według was przyczyna tak ekstremalnego zachowania się samochodu. Z góry dziękuje za odpowiedzi
-
Prawdopodobnie uszkodzony potencjometr gazu. Musisz sprawdzić pedał gazu gdyż jest on sterowany elektronicznie.
-
Wiem wiem ze przepustnica jest elektronicznie sterowana ale wydawało mi się że uszkodzenie potencjometru będzie się objawiało tym ze nie będzie chciał samochód przyspieszać a nie wręcz odwrotnie ze będzie przyspieszał.Ale może i faktycznie masz rację.Dzięki wielkie dzisiaj to sprawdzę
A i jeszcze jedno czy potencjometr od 2.4 jtd będzie pasował do 2.5 v6 ??
-
Potencjometr przy pedale "gazu" wg eper'u dla 2.5V6 przed 2001 ma nr 46444280 i był inny niż dla JTD, natomiast potem nr 60628356 jest taki sam dla benzyny i JTD.
-
dla poszukujących posiadam potencjometry do każdej wersji silnikowej tel 609514127
-
Właśnie u mnie ze dwa miesiące temu padł potencjometr gazu... Nawet pisałem o tym na forum. Tylko że u mnie od razu wchodził na pełny gaz czyli 7000 obr. Jeśli masz jakiegoś znajomego magika żeby podpiąc AR pod kompa (oczywiście musi miec odpowiednie oprogramowanie) to na kompie wyjdzie Ci numer błędu a tu na forum możesz znaleźc pełną listę błędów i wtedy będziesz wiedział co padło... czy przepustnica , czy potencjometr gazu czy coś innego...
Poszukaj na forum mojego postu - Potencjometr gazu . Tam wszystko opisałem jak sobie z tym poradziłem.