Motor 1.8 TS 140 KM - jak dobrze sprawdzić?
Witam,
Krótko i treściwie - czy jest możliwość w miarę wiarygodnego sprawdzenia jednostki 1.8 TS (tylko benzyna)? Do metod mi znanych i chyba wykorzystywanych dość powszechnie:
- konfrontacja z historią serwisową - olej, filtry, rozrząd, wariator, świece - wymiany, problemy;
- komputer w stacji diagnostycznej - jak dużo mi powie w przypadku tej jednostki?
- oględziny bloku jednostki - czy są wycieki oleju, cieczy chłodzącej?
- praca motoru "na ucho", czy nie falują obroty, czy silnik pracuje równomiernie, czy wariator nie daje o sobie znać?
Czego niedobrego mogę się spodziewać po 1.8 TS? Do tej chwili najbardziej dotkliwymi problemami są:
- wariator
- zbyt wcześnie zrywające się paski rozrządu
- zużycie oleju - kiedy staje się niepokojące?
- panewki?
Z góry dziękuje za wszelkie sugestie. Szukam 1.8 TS'a od marca, nie mam szczęścia do ogłoszeń, jak nie silnik to wnętrze jakby Castoramie za auto firmowe służył. Dziś usłyszałem w słuchawce dzwoniąc do jednego serwisu w mieście, gdzie auto stoi do sprzedania - "1.8 TS? TS'a niech Pan nie kupuje, awaryjne motory..."... Moi spece od AR twierdzą, że 1.8 TS to dobry wybór, sam boss zakładu jeździ AR 156 TS i nie narzeka... sam już nie wiem co robić.
Pozdrawiam,
Tomasz.