-
Wskaźnik poziomu paliwa
Witam,
Przeważnie tankuję do pełna gdy wskaźnik od benzyny wejdzie na ostatnie pole na podziałce. Często zdarza się tak, że jak zatankuję, pójdę do kasy zapłacić i wrócę do samochodu to po przekręceniu kluczyka wskazówka od benzyny wskazuje ok 1/6 baku i pomalusieńku się podnosi wskazując właściwy poziom benzyny dopiero po ok 20 km. Czasem odrazu po tankowaniu wskazuje właściwie. Tankuję tylko w jednej sieci stacji. Temperatura powietrza i w ogóle pogoda nie mają wpływu na te zdarzenia. Czy ktoś wie jak rozwiązać tę zagadkę? Tylko nie każcie mi wrzucać viagry do baku :D. Nie jest to moją zmorą i bardzo mi to nie przeszkadza ale ciekawi mnie co jest nie tak i dlaczego tak się dzieje? Czy jakiś wężyk jest gdzieś przypchany czy co?
-
Cześć, Ja moja Alfę tankowałem do tej pory 2 razy (do pełna (mam ja od niedawna)). Za pierwszym razem tankowałem jak już wskazówka była na samym dole i też tak powoli mi się podnosiła. Drugi raz zatankowałem jak tylko kontrolka rezerwy mi się włączyła i po zatankowaniu od razu poszybowała do góry. Jaki z tego wniosek? Może przy zbyt małej ilości paliwa wskazówka tak dziwnie się zachowuje po tankowaniu.
-
to u mnie czasem zdarza sie tak że gasząc silnik mam np równe pół baku, a zapalając po godzinę mam juz niby tylko 35% baku, po przejechaniu paru km wskazówka wraca do stanu rzeczywistego i tez nie wiem czym to jest spowodowane i na pewno nie chodzi o ukształtowanie terenu
-
Witam w klubie. Głowa was rozboli zanim dojdziecie co to powoduje. Nauczyć się z tym żyć i zająć ważniejszymi sprawami ;) Po prostu one tak mają.
-
Popieram!! Wskazówka od czasu do czasu wariuje. Trzeba przywyknąc. Mój komputer regularnie krzyczy, że nigdzie już nie pojadę bo w baku brak paliwa. A wszystko spowodowane zaparkowaniem samochodu jedną stroną na krawężniku a drugą stroną na asfalcie. Zdaje się też od czasu do czasu trochę oszukiwać rzeczywistą zawartość zbiornika. Wskazówka długi czas "wisi" w jednej pozycji po czym nagle opada mocno rozczarowując:) Niestey nie wynaleziono jeszcze żadnego obejścia, które spowoduje, żeby zbiornik paliwa był zawsze pełen. Pocieszę was jednak że nie tylko właściciele Alf walczą z podobnymi problemami:D
-
A ja tam się cieszę z takiego obrotu sprawy bo zawsze gdy zostawiam auto na noc swieci mi się rezerwa a rano gdy wsiadam to mam już ćwierć baku i spokojnie mijam orła. hehe