-
Piszczenie sprzęgła
Witam!
Mam bądź zaczynam mieć porblem :)
Otóż coraz bardziej daje się we znaki, uciążliwy pisk w momencie naciskania sprzęgła gdy silnik jest zimy. Zauważyłem że pisk robi się coraz głośniejszy i coraz dłużej trwa ( w sensie nawet po nagrzaniu)...
Orientuje się ktoś jaka może byc tego przyczyna?
-
Mam ten sam problem,dołączam do pytania.
-
Z opisu nie wynika czy piszczy pedał sprzęgła przy jego naciskaniu-wtedy sprawa jest prosta-trzeba posmarować mocowanie (ruchome części zamocowania tego pedału). Jeżeli natamiast piski wydobywają się z głębiej położonych elementów sprzęgła, to prawdopodobną przyczyną może być wewnętrzny mechanizm wyciskania sprzęgła w tym również zużycie łożyska wyciskowego sprzęgła. W takim przypadku trzeba wymontować skrzynię biegów i dokanać odpowiedniej naprawy.
-
tez to mam. Wydaje mi sie ze to zwykle piszczenie z powodu wilgoci.
Nie wiem tylko jak sie dostac do tego pedału zebo go nasmarowac...
-
Z opisu wynika,że prawdopodobnie masz do wymiany wysprzęglik,a dokładniej łożysko w nim.W 155 i 156d jest on na zewnątrz i kosztuje poniżej 100 pln-ów. W 156 benzynkach czeka ciebie zwalenie skrzyni i wymiana jego (sam wysprzęglik kosztuje w ASO ok.259pln,gdzies na allegro widziałem po 200-220pln.Ten wysprzęglik nawet jak nie wciskasz sprzęgła to lekko styka się właśnie łożyskiem i może powodować lekkie popiskiwania,które ustają po rozgrzaniu smaru.Jak jest zimne i wciśniesz sprzęgło i lekko dodasz gazu to powinno zacząć głośno hałasować,aż znowu do rozgrzania smaru bo potem rozumiem ,ze piski ustają.Jak już będziesz zrzucał skrzynię to warto za jednym zamachem wymienić docisk i sprzęgło no chyba,że jest świeże...
-
Mam od niedawna ten sam problem (jak sie ochłodziło)
Rano po odpaleniu auta (tylko rano), słychać to "piszczenie", nasila sie jak lekko nacisnę sprzęgło, całkowicie zanika po przejechaniu jakiegoś odcinka.
Powiedzcie mi, czy tj jakaś tam duperelka czy trza zrobić to od reki?
pozdrawiam,