-
wymiana silnika
Mam pytanie planuje wymianę silnika z 2.0 TS na 1.8TS lub 1.6TS. Chcę się dowiedzieć czy będzie pasował silnik 1.8 lub 1.6 na miejsce 2.0. Czy będą się zgadzały mocowania, połączenie ze skrzynią biegów, napęd, wydech oraz elektronika. Dodam że mam samochód z 98.
-
Na forum temat przeszczepiania jednostek napędowych był już poruszany, ja także szukałem info na ten temat, spróbuj przeszukać forum 156-stki i tuningu. 1.8TS czy 1.6TS powinien pasować bez problemu, poszukaj jednak moim zdaniem 1.8, 1.6 spala mojemu znajomemu tyle samo jak nie więcej co 1.8, musi go bardziej kręcić chcąc zachować dynamikę jazdy. Poza tym, 156-stka waży swoje i trochę jej jest, tym bardziej 1.8 wydaje się rozsądną ofertą.
-
Pytanie jednak, co z instalacją, bo np. 1,6 nie ma zaworu dwukomorowego przy kolektorze ssącym, a 1,8 i 2,0 ma, więc gdyby 1,6 to wtedy trzeba by coś z tym zrobić.
No, ale to temat dla elektroników.
-
to mówicie, że najlepiej by pasował 1.8. A ten silnik jest tych samych proporcji (mianowicie połączenie ze skrzynią, maglownica itp.)
-
-
czyli wszystkie połączenia ze skrzynią i napędem, wydechem są takie same 1.8 i 2.0.