-
Rozrusznik - bendix?
Witam
Mój pierwszy post na forum wiec mam nadzieje dobrze trafiam.
Do rzeczy.
Alfa 147 1.6 TS
Przy zapalniu silnika zaraz po puszczeniu kluczyka słychać grzechot trybów.
Piszę tylko by potwierdzić moje obawy.
Czy mam rację że to bendix nie odskakuje i będzie do wymiany?
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
-
ja bym też na to obstawiał, miałem to samo i jeździłem tak przez rok, rozrusznik zawsze kręcił, nawet w ostatnią zimę, więc jeżeli Ci to trykanie nie przeszkadza to możesz jeździć
-
Może to kwestia jego przesmarowania- Tak to bendix
-
można jeździć ale jak sie rozsypie to juz wiecej nie zapali i przy okazji moze uszkodzić dalej rozrusznik i bedzie trzeba cały wymienic a nie tylko bendix
-
To typowa przypadłość tych rozruszników. Automat wyrzutnika ma za ciasno spasowany tłok w cewce i się zaciera, powodując to, że bendiks nie cofa się pod wpływem siły sprężyny powrotnej. Rozbiórka rozrusznika i przesmarowanie automatu powinna załatwić sprawę. U mnie ten zabieg wystarcza na ok. 1,5 roku. Bendiks powinien być dobry, więc może nie będziesz musiał wymieniać.
-
Thx
OK wczoraj w nocy wyczyściłem i przesmarowałem. Teraz odpala jak złoto. Dzięki za wszystkie rady.
PS. Trochę się namęczyłem z odkręceniem kabli zasilających - masakra :D
-
Gdzie się znajduje ten rozrusznik?
Chciałbym go odnowić poprzez przeczyszczenie automatu.
-
Tak, jak w każdym samochodzie rozrusznik znajduje się na łączeniu skrzyni biegów, a konkretnie obudowy sprzęgła, z silnikiem.
Niestety, dostęp jest dość trudny (szczególnie do jednej śruby), bo jest on po bliższej stronie silnika do ściany grodziowej.
Dlatego do demontażu rozrusznika wskazane jest uprzednie wyjęcie przepustnicy.