-
Awaria światła stopu
Witam!
Mam awarię świtła stopu.
W prawej lampie zaczeło świecić na stałe światło stopu i to również po wyjęciu kluczyka. W lewej i w trzcim jest OK! Potem coś w kabinie zaśmierdziało i światło prawe stopu zgasło. Reszta nadal działa. Bezpiecznik nr 1 i 9 są ok. prądu w kablu nie ma. Żarówka OK.
Potrzebuje pomocy i jakiegoś rozwiązania.
-
Sprawdź wiązkę kabli, która idzie z samochodu na klapę bagażnika.
-
w klapie nie ma świteł stopu
-
-
Masz to co ja , sam nie dojdziesz do ładu . prawdopodobnie masz walnięty komputer sterujący , ta skrzynka zielona pod kierownicą. Ja na razie zbudowałem układ zastępczy i śmigam tak już prawie 2 lata
-
Masz rację. To sterownik świateł. Upalił się jeden układ z trzech. Zamówiłem na allegro od kolegi z forum. Myślałem o takim układzie zastępczym. Aku, przekaźnik,dodatkowybezpiecznuk i podpiąć się do lewej lampy.
-
To co Ci padło to centralka połączeń wzajemnych. Często pada - mam już kilka uwalonych w garażu.
-
Szerszeń , piszesz , że masz już kilka uwalonych w garażu , powiedz czy sam już kiedyś ten sterownik wymieniałeś, bo mi powiedzieli mechanicy od elektroniki , że sama wymiana nic nie da i trzeba ten sterownik jakoś odpowiednio postawić informatycznie.
-
Nic nie trzeba "stawiać" - ten układ nie ma żadnej programowalnej logiki. Wypinasz stary, wpinasz nowy i po sprawie. Oczywiście na odpiętym accu. Kod do ICSa masz?
-
a za które światła odpowiada ta centralka? Za światło wstecznego też?