witam chce znalesc GMP tloka w celu ustawienia kola dwu masowego na znakach Przy demontażu zapomniało sie ustawić zaznaczyć i teraz jest problem Słyszałam ze najlepiej ustawić gmp przez wykręcenie wtryskiwacza ,ale nie umiem sobie poradzić z nim
Printable View
witam chce znalesc GMP tloka w celu ustawienia kola dwu masowego na znakach Przy demontażu zapomniało sie ustawić zaznaczyć i teraz jest problem Słyszałam ze najlepiej ustawić gmp przez wykręcenie wtryskiwacza ,ale nie umiem sobie poradzić z nim
Możesz jeszcze zdjąć obudowę rozrządu i ustawić wał na znaki i wałki na znaki wtedy mamy pierwszy tłok w gmp. Prawidłowo ustawiony wał jest wtedy, gdy ten mały kołeczek ustalający koło pasowe na kole wału jest w osi silnika do dołu, a znak na kole wału do tyłu silnika.
Witam podłączam sie pod temat, mam do wyciągnięcia jeden wtryskiwacz, tzn. mam do wymiany uszczelke pod wtryskiem, przy okazji wymieniam uszczelke pod pokrywa zaworów przez co mam lepszy dostep do wtrysku, jest tam taka blokada, która juz odkreciłem i teraz moje pytanie czy wtrysk jest wciskany wkręcany?czy sa jakies sposoby na wyciagnięcie?próbowałem go wyciągnąć ale nawet nie nic, więc narazie zalałem go wd-40 nie wiem czy cos pomoże pozdrawiam, dziekuje za pomoc
pozapiekaly sie... ja mialem jeszcze latwiej bo silnik byl wyjety... lezal na piecu z 8 godzin i wtedy 2 wtryski.. a nastepne dwa trzeba bylo wyjac z uzyciem sily i niestety przestaly dzialac ;/
Już nie pamiętam gdzie czytałem ( może na forum Mastersa )ale ktoś pisał że luzował mocowanie wtrysku i odpalał.Ponoć działało :-) Pozdr.Piter
Czy ten sposób napewno tez dotyczy wtryskiwaczy jtd? pzdr
Witam jestem aż dumny sam z siebie, he, wyjąłem wtrysk(odkręca się blokadę i jest on wciskany, nie wkręcany jak ktoś napisał na forum) po tym jak się pomoczył w wd-40 na rozgrzanym silniku wyszedł elegancko, wymieniłem podkładkę i nic już nie syczy oszczędziłem 100zł(tyle powiedzieli mi u mechanika), ale pieniądze nie sa tu najważniejsze, ważniejsze jest doświadczenie jakie zdobyłem przy tej wymianie pzdr
Paweł a WD polewałeś w stronę Końcówki wtrysku?
Gdzie dostałeś tę podkładkę pod wtryskiwacz i czy musi być jakaś specjalna pod wymiar?
Wd 40 napsikałem koło wtrysku(tak w stronę końcówki, wtryskiwacz "pływał"), podkładkę kupiłem w sklepie motoryzacyjnym nie pasowała ona idealnie w średnicy ale w serwisie fiata mechanicy mi powiedzieli że jest ok, ciągle jeżdżę nic mi nie cyka, robiłem dodatkowo ten test przelewowy ze strzykwami wszystkie wtryski pompują równiutko paliwo ;]
Może ktoś wie?
Jak na sprawdzeniu przelewowym na strzykawkach jeden wtryskiwacz napełnia szybciej a trzy wolniej ( różnica około 15%) to które są złe?
Hmmm...... 3 leją za dużo, czy jeden jest nieszczelny i puszcza do tyłu?
Mam wanienkę ultradźwiękową i zastanawiam się czy rozkręcać całość, czy tylko końcówkę?
różnica w systemie bosch może dochodzić do 30 % i jest ok. ten co wiecej przelewa jest uszkodzony ale nie koniecznie gdyż tolerancja to 30% i w jakim czasie ile Ci się napełniło?