-
Momenty dokręcania.
mam pytanie czy przy wymianie dwumasy, sprzegla i skrzyni obowiazuja wytyczne co do momentow dokrecen? chodzi mi o kolo, docisk i sama skrzynie? czy trzeba to robic na wyczucie?
ogolnie prosze o zamieszczanie w tym temacie wartosci dokrecania roznych podzespolow, mysle ze sie wszystkim przyda.
-
80% ludzi dokreca na wyczucie, a sily jakies napewno sa podane...
-
No przyda się takie info - też szukałem kiedyś bezskutecznie...
-
tak myslalem, no byle nie pneumatem;) moze jest ktos z ASO i sie podzieli;)
-
Wg autodaty:
dla 1,9 JTD: docisk sprzęgła- 19-23 Nm, koło zamachowe - 136-168 Nm
dla 1,8 TS: docisk sprzęgła - 20-25 Nm, koło zamachowe - 121-149 Nm
-
Nie zakładając nowego tematu.. Chodzi mi co oznaczają wartości dokręcania dokładnie wtryskiwacza( ale nie tylko). Wg eLerna moment to 23-28 Nm. I co oznacza pierwsza wartość a co druga?
-
-
no ok, ale co jak dokręcę z siła 23Nm to będzie dobrze i jak dokręcę z siłą 28Nm to też ? trochę różnicy w sile jest
-
Tak to należy rozumieć, ale różnica w sile jest nie wielka, tym bardziej, że szpilka i nakrętka mocowania wtryskiwacza spokojnie wytrzyma sporo więcej (sprawdzone:)), ale nie polecam tego sprawdzać. Myślę, że jak dokręci się na około 30 Nm to powinno być ok, nie bądźmy tacy drobiazgowi :)
-
Trzeba tylk pamietać ze te dane sa podawane dla nowych elementów, jesli coś rozbierzemy i ponownie skręcimy to już podane momenty sil nie do końca będa sie zgadzać i dlatego własnie na warsztatach rzadko kto posługuje się tymi danymi bo doświadczony mechanik czuje w ręce ile trzeba dokręcić żeby było dobrze. Te dane są przydatne np przy dokreceniu głowicy ale tu tez sa one przewidziane dla nowych szpilek i jesli chcielibysmy według nich dokrecic glowicę starą szpilką to najprawdopodobniej się nam urwie.