-
Powódz w aucie
Więc sprawa wygląda tak, po wczorajszej nocnej nawałnicy i ogółem dwudniowym deszczu wsiadam do belli a tam powódź na podłodze pasażera:mad: Stoi ok 2 cm wody.
Probowalem zlokalizowac zrodlo przecielu ale dach szyba suche. uszczeli w drzwiach trzymaja, zostaje jeszcze brak zaslepki w podlodze, ale samochód stał przez ten caly czas. Mieliscie już cos takiego ? Zaznaczam, że wczesniej jezdzilem w deszczu i bylo sucho, a tu takie cos :mad:
-
Moze z podszybia wdarla sie woda, bo odplyw sie zatkal?
-
Było już kilka tematów z tym problemem...
choćby tu http://www.forum.alfaholicy.org/156/...cie_piski.html
opcja szukaj:D.
-
Widocznie źle szukałem :) Dzieki kolego :)
-
-
zatkany odpływ w podszybiu / przy filtrach od klimy, a woda którędyś musi odpłynąć ;)
-
sprawdź uszczelkę między progiem a drzwiami, może woda spływała po drzwiach do środka
-
jeśli nie ubywa Ci płynu w układzie chłodzenia to awaria nagrzewnicy nie wchodzi w grę ;)
a co do jeziora w samochodzie to wiem z doświadczenia , jak mi służbowego Renault Kangoo zalało po ulewach 2 lata temu, że poprostu się syfu musiało nazbierać w odpływie z podszybia które Ci się zmieniło w rynnę , woda nie mając innej drogi odpływu poprostu wlewała się przez nagrzewnicę do kabiny.
Zdejmij osłonę z podszybia i ogarnij tam sytuację, odpływu trzeba szukać w najniższym punkcie "rynny" , nie wiem jak w alfie, ale w większości samochodów z którymi miałem do czynienia (a było ich trochę) odpływ będzie miał formę króćca o śr. ok 1-3 cm. i długości ok 2 cm (do zewnątrz podszybia, w dół) a na nim powinien się znajdować jakiś wężyk przez który woda ma odpływać pod samochód, najczęściej ma on lekko spłaszczoną końcówkę (wężyk) aby się zapaszki i brudy spod maski nie dostawały przez niego do nagrzewnicy itp. i właśnie w tym zwężeniu czasem może stanąć np. listek i troszkę kurzu... co dalej to chyba łatwo zgadnąć ;)
PS. Na wszelki wypadek, po całym zabiegu osusz złącza które masz pod nagrzewnicą w kabinie, zwłaszcza centralkę od poduszek, bo możesz mieć niespodziankę .
-
W którym miejscu są te odpływy wody ? ten w kabinie i czym je przepchać ?.156 TS 98 rok z klimatyzacją ,bo jakoś nie mogę ich wypatrzeć .Może jakieś foto ?