-
[145] Lampy przednie
Witam serdecznie. Proszę Was o pomoc .
Wczoraj chciałem wymienić żarówki w przednich lampach - H1 światła mijania i zobaczyłem, że wkłady wewnątrz lamp się ruszają !
Nie wiem jak je ufiksować ?
Przy gnieździe tej żarówki z prawej strony widać też metalową płetwę - czy ktoś z Was wie jak sobie z tym poradzić i do czego służy ta metalowa płetwa ?
Bardzo proszę Was o pomoc.
krótkowzroczna Alfa 145 :)
-
Pourywały Ci się plastikowe zaczepy, tzn chodzi o plastikowe tuleje które trzymają wkład lampy, w te tuleje wkręcone są metalowe śruby które służą do regulacji wysokości świecenia lampy. Są wykonane z jakiegoś dziwnego odlewu, nawet podczas regulacji położenia świateł potrafią pęknąć.
Można to naprawić w sposób przykręcenia wkrętem wkładu do obudowy lampy, ale wtedy nie masz możliwości regulowania światła. Więc możesz oślepiać jadących z naprzeciwka, albo będzie Ci świeciła za nisko.
-
Sa dwa sposoby na to jeden najprostszy to wymiana reflektorów. Moze nie pourywaly sie te zaczepy tylko bolce ktore trzymaja odblysnik wypadaly z gniazd ktore znajduja sie na obudowie reflektora i podtrzymuja tenze odblysnik. Musisz wyciagnac reflektor i zawiesc do kogos kto zajmuje sie klejeniem plastikow, zwykle ci goscie robia tez reflektory. Powinien Ci pomoc nawet jak bedzie cos pekniete to da sie to skleic. A co do pletwy to sluzy ona do zaslaniania bledy zarowki jakbys poruszal sie w ruchu lewostronnym.
-
Miałem to samo, spawanie tego elementu odpada, ponieważ jak dostanie temperatury to robi się strasznie kruchy. Ta metalowa płetwa służy do zmiany linii oświetlenia. Chodzi o to że zwykłe światła doświetlają pobocze i linia idzie poziomo __/ tak mniej więcej oświetla. Jak przesuniesz tą dzwignię to będziesz miał taką linie ___, czyli prostą bez doświetlenia pobocza.
-
Witam - chciałbym zakupić jakieś żarówki do świateł mijania w swojej BESTII, jednak nie jestem pewnien, jaki typ mam obecnie zamontowany - są to H1, H4 czy H7? Chodzi mi o to, jaki typ żarówek montowany był fabrycznie w tych samochodach. Dodam, że chciałbym przy okazji poprawić nieco widoczność w nocy bez wyrzucania pieniędzy w błoto na tzw"wynalazki". Jakie firmy polecacie?
Jeśli ktos chce poczytać nieco o żarówkach samochodowych polecam stronę:
http://felicia.autokacik.pl/pages/zarowki/zarowki.htm
-
-
Cytat:
Napisał Jeson
w swojej BESTII masz H1
I to z tego co było u mnie zarówno mijania jak i drogowe (różnią się lustrem) - łącznie 4 sztuki - dwie po lewej i dwie po prawej stronie.
-
witam...co sie tyczy tych połamanych plastików od regulacji .swiateł...to poradziłem sobie z nimi przy pomocy kleju...poxipol...jest bardzo dobry do tego typu roboty bo wypełnia ubytki...polecam...robota dosc nurzaca...ale było warto...200zł do przodu...pozdrwiam...docpat....jak bedziesz miał jakies pytania jeszcze to pisz
-
Siema ja miałem ten sam problem z lampami klej nic nie dawał bo zarz się w drugim miejscu urywały nawet palnikiem drut wtopiłem to cały uchwyt pękł, ale jest sposób wyjąłem stare prowadnice rozwierciłem otwory szpilki M6 od prądnicy zatoczyłem i łby mi idealnie wpadły w gniazda poprawiłem gwint na całej szpilce dociąłem na odpowiednią długość kilka podkładek, no i oczywiście w środku dorobiłem sprężynę na tokarce( jak się chce można dopasować ) i nie mam już tego problemu a jak widzę to wszystkie reflektory mają ten problem
-
Nom jakis taki plastik marny a reflektor sygnowany jest przez Helle, natomiast jakos w tanszych zamienniakch ten problem nie wystepuje.