-
Dziwny chrobot
Ostatnio, jadąc wkręciłem auto na drugim biegu, na wysokie obroty i nagle, mniej więcej po przekroczeniu 5 tysięcy coś dziwnie zaczęło chrobotać w okolicach pedału sprzęgła. Kiedy odpuściłem gaz, momentalnie przestało. Chrobot był nawet lekko wyczuwalny pod nogą. Pojechałem dziś do mechanika powciskał ostro gaz na luzie i z wciśniętym sprzęgłem i nic się nie działo. Czy ktoś ma pomysł, co to mógł być za dziwny chrobot? Biegi generalnie chodzą ok, choć niedawno miałem przypadek, że coś się zawiesiło w skrzyni i podczas jazdy nie chciał wskoczyć, żaden. Mimo wciskania kilkakrotnie sprzęgła, nie dało rady wrzucić żadnego. Dopiero zjechanie na pobocze, prawie zatrzymanie samochodu pomogło i nagle wszystko znów zadziałało bez problemu.
-
sprawdz poziom oleju w skrzyni i bym tez zajrzał na twoim miejscu do wysprzeglika i ciegna obejrzał, *wodziki*
-
Olej zmieniony troche ponad tydzień temu.
-
NERO2287 dobrze mówi, wysprzęglik na pierwszy ogień. Pompa sprzęgłowa też przy okazji czy nie cieknie.
-
Pompka sprzęgła też zmieniona :) Sumując, pozostaje najpierw wysprzęglik sprawdzić. Tylko, czy to może chrobotać, przy wysokich obrotach, kiedy biegów nie dotykam?
-
łożysko wyciskowe, słoneczko na docisku, sprężyny na tarczy do wyboru do koloru z reguły kończy się wymianą sprzęgła.
-
mam pytanie trochę z innej beczki ale też o sprzęgle w 155. Mianowicie u mnei pedał chodzi z wyraźnym oporem, strasznie mocno trzeba go wciskać i jest jakby gumowy, sprzęgło działa OK. Czy każda 155 tak ma czy u mnie coś padać zaczyna? Pozdrawiam
-
odpowietrz sobie układ a później zmierz skok łapy sprzęgła. jak będzie ok to mogły się wytrzeć tuleje na której chodzi łapa jak ni będzie ok to pompa może już przepuszczać.
Zakładam, że wycieków nie masz, poza tym w 155 sprawne sprzęgło jest sprężyste chodzi lekko ale czuć że je wciskasz.
update:
skok łapy
http://img194.imageshack.us/img194/4600/skokr.th.jpg
tuleja - są dwie (druga niestety w środku obudowy)
http://img176.imageshack.us/img176/7209/tuleja.th.jpg