Witam,
Mam prośbę do użytkowników, którzy posiadają w/w Alfę lub mają pojęcie o silniku 2.4 JTD do 166.
Na co należy zwrócić uwagę(chodzi tylko o silnik) przy zakupie tejże Alfy?
Chodzi oczywiście o auto używane :-)
Pozdrawiam
Printable View
Witam,
Mam prośbę do użytkowników, którzy posiadają w/w Alfę lub mają pojęcie o silniku 2.4 JTD do 166.
Na co należy zwrócić uwagę(chodzi tylko o silnik) przy zakupie tejże Alfy?
Chodzi oczywiście o auto używane :-)
Pozdrawiam
Witam :wink: w przypadku diesla to sporo tego.
1. Turbo, ewentualne wycieki dymienie na biało, najlepiej jedź Alfą, dawaj po gazie i niech ktos za tobą jedzie i patrzy jak z kopceniem.
2.Temperatura silnika, nie ważne od temperatury otoczenia po pewnym czasie powinno być ok 90stopni.
3.Kontorolki, po zapaleniu silnika powinny wszystkie zgasnąć, ew. hamulec ręczny :wink:
4. Stan oleju w silniku, jesli jest mniej niz być powinno to raczej nie dobrze, zużyte turbo lub sam silnik, chyba że ktoś mało zalał ale mało prawdopodobne.Sprawdź tez w skrzyni biegów, jest bagnet więc prosta sprawa.
5.Ogólne zaolejenie silnika, sprawź czy gdzies nie cieknie, spod pokrywy zaworów lub miski olejowej.
6.Silnik powinien pracowac równo bez szarpnięc i przerw, mały test postaw na silniku szklankę z wodą, nie powinna spaść ani się zsuwać, chyba ze dodasz gazu. :mrgreen:
Z tych ważniejszych to chyba tyle, niech ktos mnie poprawi jesli coś nie tak. :>>
PS. grzanie świec żarowych ok 3 sekundy i powinna zgasnąc kontrolka.
OK, serdeczne dzięki za odpowiedź :-)
Na pewno się przyda :-)
Pozdrawiam :-)
Oglądałem Alfę 166 JTD. Zauważyłem następujące rzeczy, które mnie niepokoją:
1) Olej jak smoła, coś w rodzaju mazi.
2) Podczas dodawania gazu na luzie coś w rodzaju strzałów w tłumik. (lekkie zawahanie)
3) Podczas zimnego rozruch biały dym albo para.
4) W zbiorniku płynu chłodzącego na ściankach jasno brązowa maź.
Proszę kolegów o szybką odpowiedź ewentualnie na co jeszcze zwrócić uwagę. Czy to coś poważnego, o co chodzi, czy sobie ją odpuścić etc...
Pytanie dodatkowe: Która to jest kontrolka od świec żarowych, ewentualnie jak wygląda, bo nie wiem?
Pozdrawiam
mozesz podeslac jakis rys gdzie jest ten bagnet od skrzyni biegow???Cytat:
Napisał Matt21
trzeba poprostu zmienic olej wedlug mnie:)Cytat:
Napisał kmito
jest to taka zolta kontrolka wygladajaca jak ta tylko ze jest do gory 'nogami'
http://klub.citroen.triger.com.pl/im...3cc98dac5f.jpg
Dzięki kolego. Czekam na dalsze podpowiedzi.Cytat:
Napisał gumis_kiler
Pozdrawiam
Jeszcze jedno pytanie dodatkowe:
Jak się objawia awaria przepływomierza?
Musisz wiedzieć kilka rzeczy - olej w dieslu szybciej robi się czarny już po 1 tys od wyminy potrafi być czarny. Przy tych temperaturach powietrza wydobywanie się dużych ilości pary wodnej z tłumika jest rzeczą normalna zanika dopiero po rozgrzaniu silnika. Wszelkiego rodzaju nierówne wchodzenie na obroty czy nierówny ciąg silnika świadczy o usterkach które mogą okazać się drogie w naprawie, kontrolka świec żarowych to taki zawinięty drucik - pierwsza z lewej na panelu zapala się na kilka sekund przy zimnym przy ciepłym gaśnie po niecałej 1s.
Sprawdzić powinieneś koło dwumasowe - najlepiej posłuchać czy przy zmianie biegów nie ma stuków dochodzących z silnika ( przy szybszym puszczeniu sprzęgła podczas jezdy), po nagrzaniu silnika skręć koła w prawo przejdź do koła od srony pasażera posłuchaj czy nie ma charakterystycznego cykania dochodzącego z dołu silnika - świadczy ono o zużytym łańcuchu napędu pompy oleju. Czy podczas pracy na wolnych obrotach i włączeniu klimatyzacji nie wydobywa się chrobot ( stuk) z okolic paska - świadczy to o uszkodzonym kole pasowym. 2,4 JTD Zaczyna ciągnąć od ok 1800-1900 obr/min i równo ładnie rozwija moc do ko 3600 tys obr przyczym dalej również powinien się kręcić bez żadnych problemów. Jeżeli są jakieś przymulenia lub osłabienia ciągu może to świadczyć o uszkodzonym przepływomierzu ( mniejszy problem) lub turbiny ( tu już drogo ponad 1 tys zł) . Ale pamiętaj samochód to nie tylko silnik sprawdź dokładnie całość a w szczególności tylne zawieszenie.
Jutro, bo dziś juz późno :roll: :wink:Cytat:
Napisał gumis_kiler