-
Dymi z otworu na bagnet
Hejka.
Mam taki problem. Obawiam się że duży ale chce sie upewnić. Z otworu na bagnet wydobywa się dym wtedy kiedy silnik jest odpalony. Nie ważne czy silnik jest cieply czy zimny. Auto nie stracilo na mocy, plynu nie ubywa. Kurcze mam obawy ze to pierscienie:/ z pod korka wlewu oleju nic sie nie wydobywa i nie ma osadu.
-
miałem tak w 145 1.6 bx ale jezdziłem z tym do sprzedazy i wiem ze teraz tez jezdzi, nie mam jej juz 3 lata
-
W skrzyni korbowej zawsze będą opary oleju a walki rozrządu zawsze potęgują dmuchanie i chlapnie z korka. Jedynym słusznym krokiem jest podjechać i zmierzyć kompresję najlepiej z próbą olejową - będziesz wiedział wszystko o stanie pierścieni i gładzi.
-
mysle ze to pierscienie .
-
Albo nic takiego. Lekki dymek jest normalny. Rafal155 ma rację - wybierz się sprawdzić ciśnienie sprężania.
Przychodzi mi jeszcze do głowy niedrożny przewód odpowietrzania skrzyni korbowej.
-
sprobuje sie dostac do tego przewodu odpowietrzania. Tez o nim myslalem. Nikt go pewnie nigdy nie czyscil to moze sie zatkal. Na razie musze uporac sie z bledem p0170. Prawdopodobnie lezy przepływomierz:/
-
Z tego co wiem to lekki dymek z otworu na bagnet jest rzeczą normalną w dieslach.
Natomiast w benzynie może to być już coś konkretniejszego, ale wcale nie musi.