Witam!!!
Czy ktoś z użytkowników, miał kiedyś problemy z czujnikiem spalania stukowego w V6, jakie są objawy uszkodzenia, gdzie znajdują się kostki od tych czujników.
Printable View
Witam!!!
Czy ktoś z użytkowników, miał kiedyś problemy z czujnikiem spalania stukowego w V6, jakie są objawy uszkodzenia, gdzie znajdują się kostki od tych czujników.
Czujniki masz przykręcone do głowic w środku między stronami V6 pod baranami kolektora ssącego i wtryskami, dostęp prze..okrutny, trzeba zdjąć barany, wtryski, podstawy wtrysków.
Co się dzieje że w nich szukasz wina? Jak szwankuje KS to byś miał anomalie z kątem wyprzedzenia zapłonu i ogólnie zmulony silnik.
Ostatnio jak byłem na kompie to wyszło mi uszkodzenie czujnika położenia wału i uszkodzenie czujnika spalania stukowego!
Powodem sprawdzenia było (jest) delikatne falowanie obrotów.
Kolego Pawcio,
czy po skasowaniu, błędy się ponownie pojawiły - może to jakieś stare błędy.
Gdyby był uszkodzony czujnik położenia wału to silnik nie ma prawa pracować.
No właśnie!? Po skasowaniu obu błędów,i kilku podłączeniach pod kompa,żadnych błędów nie zarejestrowano. Choć delikatne falowanie obrotów pozostało bez zmian?!
Wcześniej bywały kłopoty ze startem motoru dobrze rozgrzanego,jak na razie wszystko o.k tylko to delikatne falowanie.
Czujnik spalania stukowego( jeśli uszkodzony) nie będzie "korygował" wyprzdzenia zapłonu podczas przyspieszania. Wówczas będzie słyszalny stukot. Miałem kiedyś podobną sytuację tylko, że po wymianie wariatora dawało o sobie znac spalanie stukowe. Po wykonaniu adaptacji Alfadiagiem wszytsko wróciło do normy.
Czy czujniki spalania stukowego mogą mieć wpływ na pracę silnika na wolnych obrotach???
Raczej nie.
Właśnie raczej pono mają wpływ. Np na "przebieranie" w zapłonach na wolnych.