-
lampka wtrysku
mam taki problem po wymianie dołu silnika samochód normalnie zapalił chodził cały dzień na drugi dzień też zapalił kolejnie został wyłaczony i nie chce już wogóle zapalić świeci sie cały czas lampka wtrysku dodam że to jtd fiat code gaśnie normalnie tylko pali sie cały czas lampka wtrysku i nie idzie go odpalić brak zasilania na wtryskach
-
Najłatwiej podłączyć samochód pod komputer, żeby sprawdzić, co jest uszkodzone. Rozumiem jednak, że w tej sytuacji trzeba by auto holować, albo sprowadzić kogoś z odpowiednim komputerem.
Natomiast jeżeli samochód nie daje się wcale uruchomić to najczęściej jest padnięta pompa paliwa lub czujnik położenia i prędkości obrotowej wału korboewgo. Ponieważ, jak napisałeś, niedawno była dokonywana naprawa silnika, więc może coś się dzieje z połączeniami elektrycznymi w/w elementów - np. może ktoś przez nieuwagę uszkodził przewody od czujnika.
-
żeby było śmieszniej to mój ojciec to robił i wszystko podłączył próbowalismy podłączyć go pod kompa i sie nie łączy sam sprawdzałem wszystkie kostki zawory bezpieczeństwa itp itd i nadal pali sie lampka czerwona wtrysku wogóle nie gaśnie a fiat code gaśnie
-
Nie wiem, co to za model, ale skoro nie pali to musi być uszkodzona pompa paliwa, albo brak na niej zasilania, albo- co się też mogło zdarzyć, czujnik wału korbowego - trzeba przede wszystkim sprawdzić te dwa elementy.
To, że lampka kontrolna fiat-code gasnie to bardzo dobrze, bo to znaczy, że immobilizer "widzi" kluczyk. Awaria jest więc gdzieś na elektronice silnika bo pali się tzw. kontrolka wtrysku.