-
Alfa 146 1.9 TD
Mam mały problem, wziąłem to biedne maleństwo w rozliczeniu za swoja Alfe 156, niestety poprzedni właściciel nie dbał o nią, zmieniłem jej olej, filtry, paski, podłubałem przy zawieszeniu, ale silnik nie chodzi tak jak powinien, mianowicie - odpala bez żadnego problemu, ladnie równo pracuje (nawet jak zimny), ale jak jest zimny kapci na niebiesko-czarno, po nagrzaniu sie jest w miare OK, dopiero jak mocniej depne w czasie jazdy zadymi na czarno, poprzedni wlasciciel twierdzi ze pada turbina, wspomne ze nie bierze wogole oleju, mozecie pomoc co moze byc ta przyczyna, spalanie tez w normie.
Z góry dziekuje za pomoc.
-
-
Zobacz czy grzeją wszystkie świece żarowe,moze jedna lub dwie nie grzeją
-
sprawdź kolego wtryski, moja 155 kopciła na czarno przy rozruchu i tak jak piszesz później po dodaniu gazu,przy zimnym silniku jesli leją wtryski to będzie kopcić na czarno-niebiesko,ponieważ wtryski nie rozpylają.Sprawdź wtryski i powinno być ok.Mają mieć ciśnienie od 150 do 158 barów i powinno być ok.Pozdrawiam
-
Tak jak piszą , wtryski :)
Ja mam tak tylko z jednym ( byłem głupi i dałem tylko jeden do regeneracji i wzieli go zrobili i wyregulowali na inne ciśnienie otwarcia . I po odpaleniu jak sie silnik nie nagrzeje bądz nie przygazuje to poprostu pojawia się dymek .
Mimo to pięknie to chodzi :)
-
Tak jak wymienione wyzej. Takie problemy wynikaja z niedbalstwa . Trafiles na jakiegos przypalowego wlasciciela i dobrze, ze problem jest tylko z tymi wtryskami bo moglo sie skonczyc na czyms gorszym :) . Ja np mialem taki problem.. Samochod dostalem od ojca. Gdy przyjechal do Polski i mial mi go zostawic odwiedzil mechanika. pozniej dziwnym zbiegiem okolicznosci samochod zygal olejem, zostawial plamy. Pod maska bylo czarniej niz w dupie murzyna (nie jestem rasista , tylko przyklad ) . Okazalo sie ze te mongoly z warsztatu za duzo wpierniczyli oleju i zygal poprostu tym olejem, a ja osrany ze strachu bo samochod 2 miechy dopiero mam a na zlot mialem jechac do Elku ;P Sytuacja banal ale trzeba patrzec niektorym na rece
-
Jak , nalejesz za duzo oleju to wał bryzga i potem wszystko wyciska :) na około olej
-
Dokladnie ;) teraz juz to wiem ale wczesniej ciemna masa nie wiedzialem i tez przez niedblastwo innych mialem problem :P
-
Dzieki za pomoc, wtryski po regeneracji i auto smiga az milo:D