-
alarm
Witam, czy alfy seryjnie mają alarm? jeśli tak to na jakiej zasadzie działa, wyłącza się... aktywuje .. czy buczy piszczy itp ? bo... nie wiem czy mam, i nie wiem jak to sprawdzić. w i30 mam tak że jak zamknę to się aktywuje po 3minutach, i jak później otwieram kluczykiem , i raz przekręcę i otworze drzwi to alarm działa a jak dwa razy przekręcę to się wyłącza.. jak to jest w alfie ?
-
Podejrzewam że podczas zamykania z pilota w kluczyku powinna szczeknąć syrena. Istnieje mozliwość że szczekanie może być wyłączone to szukaj we wnętrzu samochodu ultradźwięków (takie małe "mikrofony"). Jeżeli ich nie ma to alarmu raczej nie ma, albo poprostu masz jakąś blokade, na rozruchu zapłonie lub pompie. Wsiądź do auta zamknij auto z pilota i spróbuj odpalić.
Jeżeli auto odpala alarmu brak :)
Zawsze możesz podjechać do dealera i po VIN'ie Ci sprawdzi :)
-
Jeżeli sie nie myle to alarm włącza się tylko nadajnikiem umieszczonym w kluczyku. Jeśli zamkniesz drzwi normalnie kluczykiem to wtedy alarm jest wyłaczony. Czujniki powinny być umieszczone obok lampki oswietleniowej wewnętrznej. Sprawdzić, czy alarm jest można w następujacy sposób: opuść szybę zamknij samochód zdalnie pilotem i podejdź do opuszczonej szyby alarm powinien się włączyć.