-
Prędkościomierz
Witam, mam Alfę i nie działa mi prędkościomierz. Taką kupiłem i nie wiem, jaka może być przyczyna. Prędkościomierz jest elektryczny. Ja się na tym nie znam, a w mojej okolicy żaden elektryk się tym nie chce zająć "bo nie mają schematów". Proszę o pomoc w namierzeniu przyczyny, jakiś schemat z opisem. Dziękuje.
-
bezpieczniki, czujnik prędkości na szkrzyni bądź kwestia abs, jeżeli jest
-
145 boxer:
Jak wejdziesz pod autko i stoisz "przed nim" to na lewej półosi, przy samej skrzyni u góry jest czujnik prędkościomierza (induktywny, zbliżeniowy, generuje przebieg prostokątny 1xobrót półosi). Jest plastikowy, część która wystaje - taki owalny płaski cylinder zabezpieczony segerem, z góry wtyczka 4 kable. Albo coś z wtyczką, albo kablami albo jak u mnie - wypadł seger i czujnik trochę się wysunął. Cały czujnik jest dość długi (z 12 - 15cm). Wyciągnąłem oblukałem, załorzyłem docisnąłem i działa. Schemat też mam - jak Ci trzeba - napisz, wyślę bo nie mogę/umiem załączać plików do postów....
Pozdrawiam
-
Dziękuje, jutro sprawdzę ten czujnik. Bezpieczniki są sprawdzone, a ABS też mam, lecz nie działa bo przeguby przednie są do samochodu bez ABS. Dam znać o postępach. Pozdrawiam.
-
colin to za stara alfa aby abs mialo wplyw na predkosciomierz to tylko w canie jest stosowane :mrgreen: .z mojego wlasnego doswiadczenia to mozliwe ze siadl ten elektroniczny ukladzik w liczniku.ale sprawdz najpierw ten impulsator
-
Witam ponownie, czujnik mam, lecz nie wiem czy działa. Jak go sprawdzić. Jeżeli można to proszę o wysłanie na maila (syli_rs@wp.pl) schematu do prędkościomierza.