-
156 dioda
Witam, w mojej alfie 156 nie ma alarmu ale chciałbym żeby coś pikało po zamknieciu drzwi, czy można jakoś podłączyć czerwona diodkę do centralki aby po zamknięciu drzwi z pilota zaczeła błyskać diodka?
Jeśli ktoś wie jak to zrobić będę wdzieczny.
Pozdrawiam
-
w 'trzech koronach' na piętrze masz sklep elektroniczny i tam są diody które już mrugają bez żadnych układów, wystarczy podłączyć napięcie ewentualnie wstawić 1k rezystor w szereg z diodą.
-
Tak ale jak podłączyć diode pod moduł centralnego zamka żeby zaczeła mrugać dopiero po zamknięciu drzwi. Do jakich kabelków sie wpiąć?
-
spróbował bym się podpiąć masą z diody pod jeden z zamków (zamek się zamyka, zwiera jakiś przełącznik z masą i jednocześnie podaje ją na diodę, plus diody np pod bezpiecznik radia albo zapalniczki). Konkretnie niech się ktoś wypowie kto zna elektrykę w drzwiach 156.
-
a nie lepiej zainwestować w choć najtańszy alarm?? wiem, że dioda kosztuje 2-3PLN może nawet mniej ale pomyśl jak będziesz sobie pluł w brodę - czego nie życzę gdy... sam wiesz. Przemyśl to. Idą święta jeśli stoisz słabo z kasą może zagadaj co byś chciał dostać ;)
-
Może i masz racje taki w miare alarm kosztuje 120zł, nawet nie myślałem o alarmie bo bałem sie ceny zestawu i ile to będzie roboty. Luknąłem i tak ciezko nie bedzie go podłaczyć wiec niedługo wezme sie do roboty.
Dzięki za porade.