Zapach Oleju NApędowego z nawiewu_Pompa wysokiego ciśnienia 2.4 JTD
witam serdecznie
Dziś pojawił się w mojej Belli problem
Raniutko poszedłem odśnieżyć samochód, było -7 stopni, Bellunia odpaliła na dotyk, silniczek zaczął mruczeć i po jakiś 4 min. odśnieżania wsiadłem, ruszyłem i puściłem letnie powietrze na szybę
i niestety co mnie bardzo zaniepokoiło poczułem zapach oleju napędowego
po pracy przyjechałem do domu i zaglądnąłem w zakamarki silniczka i co się okazało
pompa wysokiego ciśnienia znajdująca się na górze silnika po stronie rozrządu jest spocona od ON
sprawdzałem potem w garażu po odkręceniu pokrywy silnika okolice pompy i niestety jest zapocona ON, nie mocno ale jest tłusta
po kilku minutowej pracy silnika na wolnych i paru przegazowaniach nie zauważyłem żeby sikało ropą ale ewidentnie widać że gdzieś się paliwo wydostaje bo pod pompą jest mokro
przewody te które udało mi się zobaczyć nie wyglądają na dziurawe, obstawiałbym raczej że to gdzieś od spodu pompy się coś dzieje
ale nie wiem czy tak też są jakieś przyłącza pompy
czy koledzy są w stanie mi pomóc w moim problemie??
jakie są rokowania i diagnozy?? czy to przewód na cybancie może puszczać czy może pompa zdycha??
samochód ma przejechane 168kkm i nie zauważyłem spadku kopa w ostatnim czasie
co robić?? mogę z tym jeździć nie daleko domu czy lepiej odstawić auto szybko do fachowców??
zamierzam się przejechać do ItalAuto w Katowicach ale nie wiem czy dojadę z Gliwic do Katowic :-)
poradźcie proszę!!!
pozdrawiam